Despre orasul Petra din Iordania

petra,iordania,orasul,petra iordania,orasul petra

ORASUL PETRA

(Iordania, secolul al VI-lea i.Hr.)

Orasul Petra, situat in munti, intr-o zona stancoasa, a devenit capitala imparatiei Nabatene (teritoriu identificat intre Siria si Irak). In functie de momentul zilei, asezarea capata nuante de roz, rosu-inchis, mov sau portocaliu.

Orasul Petra era amplasat la intersectia a doua trasee comerciale majore: unul facea legatura intre Marea Rosie si Damasc, iar celalalt – intre Golful Persic si Gaza.

Orasul se intindea pe o arie de cativa kilometri. Nivelul anual al precipitatiilor in Petra este de doar 150 mm pe metru patrat. Apoape fiecare picatura de apa de ploaie era adunata si pastrata. In timp, agoniseala si depozitarea cu indemanare a apei de catre localnici, le-a oferit posibilitatea de a intretine multe culturi agricole si camile.

Din cauza reliefului din zona, locuitorii au fost nevoiti sa se perfectioneze in arta muncii cu piatra. Nabate-enii (trib misterios din nordul Arabiei) au construit acest oras. Au sculptat case, temple, mausolee din blocuri masive de piatra. Amintim de celebrul templu-mausoleu Al-Khazneh (tezaurul faraonului) ce este un exemplu al maiestiei arhitectilor din antichitate.

In lipsa lemnului pentru confectionarea de schele, constructorii se urcau pe portiuni de stanca ca niste scari si incepeau sa lucreze din partea de sus, executand prima treapta.

Priceperea, maiestria si rabdarea de care au dat dovada merita tot respectul.

In prezent, circa 500 de mii de turisti viziteaza Iordania in fiecare an. Acestia intalnesc si manastirea Ad-Deir executata in piatra cu latime de 50 m si inaltime de peste 45 m, Trezoreria – o cladire impresionanta in care se pastrau bogatiile: aur si pietre pretioase. Acolo unde se largeste canionul, turistii ajung intr-un amfiteatru natural cu perei de nisip, unde se regasesc o multime de pesteri.

Coloanele si amfiteatrul dovedesc prezenta romanilor in acest oras, in primul si al doilea secol.

In timp, orasul a fost abandonat si a disparut in nisip.

Bineinteles ca si aici au ajuns hotii si au pradat morminte si comori.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *