Labirintul din Creta a existat ?

labirint,creta,labirintul,labirintul din cretaLABIRINTUL DIN CRETA (Grecia, anul 1700 i.Hr.)

CRETA

Aceasta minune a lumii antice sta si acum sub semnul intrebarii. A existat vreodata acest labirint?

Conform legendei, labirintul din Creta, a fost construit de catre sculptorul Dedal. El a fost distrus si apoi reconstruit de mai multe ori. In 1380 d.Hr., se zice ca labirintul a fost demolat definitiv.

Aceasta afirmatie este contracarata cu faptul ca in timpurile in care grecii au inceput sa isi scrie istoria, constructia nu mai exista.

Cu scopul gasirii acelei scrisori enigmatice, a carei imagine fusese vazuta pe niste pecete in Muzeul din Oxford, arheologul englez Arthur John Evans a intreprins o serie de expeditii.

In urma sapaturilor ce au durat 30 de ani a fost descoperit Palatul din Cnossos. El avea structura de labirint si fusese construit timp de 30 de secole, in timul civilizatiei Minoice.

Planul palatului avea la baza o idee arhitecturala deosebit de sofisticata. Camerele comincau intre ele prin coridoare, formand un labirint enorm. Ele erau grupate in jurul unei curti centrale si erau doatate cu sistem de ventilatie, de iluminare si de scurgere a apei.

Peretii interiori erau acoperiti cu fresce care infatisau multimea in zi de sarbatoare, scene de lupta, frumoase s elegante femei, sugerand ideea ca femeia avea un statut social important in acea vreme. La 4000 de ani de la pictarea acestor fresce, este impresionant cat de vii s-au pastrat culorile.

Palatul beneficia de bucatarii, Sali de mese,  bai, depozite si ateliere. Capacitatea era undeva la 100000 de oameni.

In anul 1830 d.Hr. labirintul a fost parasit fara sa se cunoasca motivele. In insula Creta s-au gasit monede vechi ce cantareau 400 g, cu imaginea labirintului pe ele ce dateaza din anul 300 i.Hr.

Legenda spune ca Minotaurul, fiinta umana cu cap de taur, a fost inchis in inima palatului iar el nu a putut gasi iesirea. Motivul este des intalnit in arta celebra. Un exemplu: marele Picasso are o serie de gravuri cu tematica Minotaurului.

Se zice ca regele Minos s-a casatorit cu Parsifae, iar aceasta a nascut un monstru, care avea corp de om si cap de taur cu bot, par si coarne.

Regele l-a insarcinat pe Dedal  sa construiasca o cladire din care cine intra sa nu mai iasa, ca sa il inchida acolo pe Minotaur. Imreuna cu fiul sau Icar, sculptorul a construit labirintul din Creta in care regele l-a inchis pe copilul lui, Minotaur.

Pana in prezent, nu au putut fi descifrate scrierile descoperite aici. De asemenea, au ramas nedescifrate caracterele asemanatoare hieroglifelor egitene, descoperite in insula Creta.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *