Orasul Tulcea un loc minunat

TOTUL DESPRE ORASUL TULCEA

In anul 1595 Tulcea este consemnata si in harta lui Paulo Giorgici, iar marele carturar si calator turc Evlia Celebi este cel ce vorbeste despre Tulcea ca fiind un oras cu 600 de case locuite de valahi.

Incepand cu secolul XVIII Tulcea este tot mai des mentionata in documentele si planurile cartografice.

Pe vremea lui Mircea cel Batran, Tulcea, impreuna cu toata Dobrogea, facea parte din Tara Romaneasca.

Dupa moartea domnitorului si alti voievozi romani se vor interesa de aceasta zona pentru rolul sau strategic. Apoi, vreme de aproape 5 secole orasul s-a aflat sub ocupatia imperiului turc. Din aceasta perioada va fi cunoscut sub numele de Tulcea, denumire intalnita prima data in anul 1595 pe o harta intocmita de genovezul Paolo Giorgici. Asupra semnificatiei numelui sau se mai poarta si azi discutii.

Cuvantul Tulcea ar proveni dupa unele ipoteze de la tul -olana, caramida si cea -pamant, adica denumirea data in acele timpuri dupa indeletnicirile locuitorilor care impanzisera dealurile cu caramidarii necesare oraselor mereu distruse.

Nicolae Iorga crede insa ca tul ar fi de fapt numele unui bey local la care s-a adaugat terminatia cea precum si in alte cazuri: Casimcea, Hazamcea, etc..

Razboiul de Independenta ruso-romano-turc va aduce eliberarea orasului Tulcea de sub ocupatie turceasca. La data de 14 noiembrie 1878, Tulcea devine capitala judetului cu acelasi nume, fiind cel mai important oras al Dobrogei.

In decursul timpului, in special in perioada dintre cele doua razboaie mondiale si in prezent din 1970 pana in anul 2011, municipiul Tulcea a cunoscut o dezvoltare economico-sociala continua, fiind al doilea oras ca importanta din Dobrogea.

La 1 ianuarie 2009 orasul Tulcea avea o populatie de 91.067 locuitori. Structura populatiei pe nationalitati , la recensamantul din 2002, a fost de 90% romani, 6,4% rusi si lipoveni, 1,3% turci, 0,9% rromi, 0,7% greci, 0,3% alte minoritati nationale.

Din punct de vedere etnic majoritatea locuitorilor orasului Tulcea sunt de nationalitate romana, dar exista si alte comunitati etnice: Comunitatea Rusilor Lipoveni, credinciosi ortodocsi de rit vechi, Uniunea Ucraineana, Comunitatea Italienilor, Uniunea Elena, Forumul Democrat German, Uniunea Democrata Turca, Uniunea Democrata a Tatarilor.

Invatamantul tulcean s-a reorganizat dupa revolutia din 1989. In primii doi ani dupa 1990, au parasit invatamantul peste 600 de cadre didactice, reintorcandu-se in judetele natale sau schimband sectorul de activitate. A fost reinfiintat Liceul Pedagogic, au fost infiintate Liceul de Arta, Liceul Economic, Seminarul Teologic, scoli pentru copii cu dizabilitati, gradinite, scoli generale. Cea mai prestigioasa unitate liceala de invatamant ramane Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, infiintat in anul 1883, sub denumirea de Gimnaziul Real de Baieti Tulcea.

Dintre personalitatile de marca ale judetului Tulcea amintim: Mioara Avram, lingvist, doctor in filologie, Traian Cosovei, prozator, poet, reporter, Poch Albert, artist plastic, grafician, Constantin Bratescu, geograf, poet, etnograf, traducator, Nicolae Cornateanu, academician, Constantin Dinculescu, academician, Alexandru P. Arbore, etnograf, Ivan Patzaichin, sportiv.

Tulcea zilelor noastre este un oras foarte frumos, curat si linistit, in care predomina turismul, dezvoltat datorita Deltei Dunarii. De asemenea, este un centru industrial, Santierul Naval Aker Tulcea asigurand un numar foarte mare de locuri de munca, pe langa importanta sa majora in constructia navelor. Tulcea, ca si restul Dobrogei, este un oras in care intalnim, pe langa populatia romana majoritara, rusi, lipoveni, turci, tatari, greci, rromi. Intalnim, de asemenea, mai multe culte religioase, cum ar fi catolici, musulmani, crestini ortodocsi de rit vechi, dar majoritatea populatiei este crestin ortodoxa.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *