Moscopole – orasul pierdut al aromanilor

MOSCOPOLE ORASUL AROMANILOR

ISTORIA AROMANILOR

Moscopole este un mic sat de munte, la o altitudine de 1160 m , din sud-estul Albaniei. In secolul al XVIII- lea era cel mai mare oras din Balcani ( centru cultural si comercial al aromanilor desi era destul de izolat in muntii dintre Grecia si Albania), acesta fiind distrus in intregime in 1788, de Ali Pasa.

In 1760 Moscopole avea o populatie de 60.000 locuitori, al doilea oras balcanic din punct de vedere al populatiei si prosperitatii, fiind depasit numai de Constantinopol, locuit aproape in exclusivitate de aromani. In 1935 o analiza efectuata in oras dezvaluie ca, intr-adevarar, marea majoritate a populatiei era de origine aromana, toti locuitorii vorbind limba, o parte din ei cunoscand greaca, folosita pentru incheierea contractelor.

Orasul s-a dezvoltat mult datorita comertului cu Venetia, Germania si Constantinopol, avand mai multe manufacturi, 70 de biserici, banci si o tipografie ( o alta nu exista in intreg Imperiul Otoman, decat la Constantinopol). A aparut si o universitate numita Noua Academie, multi autori publicandu-si lucrarile, atat in greaca, cat si in aromana. In 1770 aici apare primul dictionar al celor patru limbi moderna balcanice ( greaca, bulgara, aromana si albaneza).

Biserica de la Moscople

Biserica de la Moscople

In 1769 se intreprind o serie de atacuri ce au culminat cu atacul din 1788 al trupelor albaneze conduse de Ali Pasa, soldat cu distrugerea completa a orasului. Supravietuitorii au emigrat in Grecia ( s-au intors la vechile obiceiuri – cresterea animalelor), Serbia, Bulgaria si Romania. O parte din elita comerciala a emigrat in Austro-Ungaria, stabilindu-se mai ales in cele doua capitale – Viena si Budapesta. O alta parte s-a stabilit in Transilvania, unde a jucat un rol foarte important in renasterea nationala a Romaniei.

In 1916( Primul Razboi Mondial) orasul a fost atacat din nou si, ce-a mai ramas de-atunci, a fost distrus in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
In 2002 cinci biserici au fost trecute pe lista primelor o suta de obiective pe cale de disparitie.

Localitatea de astazi (care in 1750 numara 45.000 locuitori; in 1788 – 60 000 locuitori; iar in 2000 – 700 locuitori), este doar un mic sat de munte, aflat in districtul Korce din Albania.

Pentru aromani insa, Moscopole reprezinta un important punct de reper, dovada contributiei lor la dezvoltarea economica a peninsulei balcanice, si nu in ultimul rand, o parte importanta a culturii aromane!

Articole recente:

Articole similare:

2 comments for “Moscopole – orasul pierdut al aromanilor

  1. 04/12/2011 at 06:26

    Well put, sir, well put. I’ll ceritanly make note of that.

  2. carmen
    05/12/2011 at 00:01

    Thanck you sir! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *