MACHU PICCHU – o minune a lumii stravechi

machu picchuMACHU PICCHU

DESPRE MACHU PICCHU

Machu Picchu este un oras antic al Americii de Sud, aflandu-se in prezent pe teritoriul statului Peru. Se obisnuieste sa i se spuna „orasul din cer” sau „orasul din nori”.

Orasul s-a ridicat ca si sanctuar montan de marele coducator Inca Pachacutec, cu un secol inainte de cucerirea imperiului sau.

Asezarea se intindea pe dimensiuni mici ce cuprindea aproximativ 200 de edificii, majoritatea avand rol de temple, depozite, resedinte si cladiri cu functie administrativa. Cele mai multe constructii au fost ridicate din blocuri de piatra bine finisate. Populatia orasului numara in jur de 1200 de suflete cu credinta in zeul soarelui, Inti. Indeletnicirea de baza a acestora era agricultura, plandtand cereale.

In anul 1532, toti locuitorii asezari au disparut in mod misterios si orasul a fost dat uitarii timp de aproximativ 400 de ani. In 1911, arheologul american Hiram Bingham a descoperit aceasta asezare antica, printr-o calatorie alaturi de un detasament de paza oferit de guverm si de calauza.

Machu Picchu are o structura bine definita. In partea sud-estica se afla un ansamblu de edificii aferente palatului despre care se spune cu certitudine ca erau locuintele unor functionari si demnitari. In partea de vest gasim templul principal unde este asezat un altar pentru sacrificii.

Nu se stie numele adevarat al acestui oras si nici numarul precis al locuitorilor. Nu se stie nici cauza pentru care s-a construit la o altitudine de 2450 de metri si atat de departe de centrul statului.

Din cercetarile unor americani pe marginea materialelor cronicilor spaniole din secolul al XVI-lea, rezulta ipoteza conform careia Machu Picchu era resedinta de iarna a lui Pachacutec. Dupa prabusirea imperiului incas, orasul si-a pierdut din importanta si a fost parasit de catre locuitori, pentru totdeauna.

In partea de sud-est a localitatii, zidarii incasi au construit doua edificii – un turn in forma de semicerc cu un edificiu adiacent. Turnul a fost construit in jurul unei stanci, care a fost ciplita si transformata in altar. Sub turn exista o grota, unde Bingham considera ca se gasesc mumiile regilor. Alti cercetatori sunt de parere ca spatiul este un loc destinat anumitor ritualuri.

Pentru a construi orasul intr-o zona cu un landsaft destul de comlicat, era nevoie de o maiestrie deosebita. Lucrarile de drenaj au necesitat foarte multe eforturi. Zidurile masive de sprijin si terasele cu trepte, sustin orasul si in prezent, protejandu-l de ploi si alunecari de teren, care ar putea sa il mature de pe cornisa stancii.

Mostenitorii stravechilor civilizatii din Anzi, consudera chiar si in prezent, orasul Machu Picchu drept simbolul legaturii lor cu trecutul, o parte din istoria care a supravietuit tuturor invaziilor si calamitatilor.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *