Abidjan – perla din laguna

Abidjan (Coasta de Fildes) este pentru europeni Parisul, iar pentru americani, Manhattan-ul Africii de Vest. Cu toate acestea, localnicii ii spun „Perla din laguna”, pentru ca metropola – avand 3 milioane de locuitori – este situata pe malurile Lagunei Ebrie, aparata de catre o limba de pamant, Vridi Plage, de apele agitate ale oceanului.

Din 1983, Abidjan nu mai este capitala Coastei de Fildes, ci Yamoussoukro, oras cu 100.000 de locuitori, situat la 250 de kilometri spre nord. Cu toate acestea, metropola este inca sediul guvernului, precum si centru de afaceri si cel mai mare port din Africa de Vest francofona.

Orasul trebuie sa mentina echilibrul intre cartierele de lux (Plateau si Cocody) si cele mizere (Treichville sau Marcory). In zona Plateau, bulevarde largi, strajuite de copaci, trec printre zgarie-nori, sedii ale autoritatilor locale, ale bancilor sau ale marilor companii. Cei care muncesc aici isi petrec pauza de masa in parcuri umbroase, prin buticuri cu marfuri frantuzesti sau prin supermagazine.

Din turnul cu ceas al Catedralei Sf. Paul, sfiintita de insusi Papa in 1985, se deschide o perspectiva impresionantaasupra intregului cartier, arhitectura impunatoare a catedralei asociindu-se perfect cu stilul modern al cladirilor inconjuratoare.

Pe timpul noptii, viata orasului se muta in zonele mai umile. Doua poduri fac legatura intre Plateau si insula din laguna Petit Bassam, locul unde se afla cartierele Treichville sau Marcory. Pe stradutele inguste, dar curate si moderne, din Treichville, se plimba o multime de oameni, atat ziua, cat si noaptea. In numeroasele magazine, la tarabe si in pietele pline de culoare se gasesc tot felul de obiecte aduse din Occident. Cluburile de noapte atrag turistii, iar in restaurantele ieftine poti comanda tot ce vrei, de la mancare libaneza, la cea vest-africana traditionala.

Destinatia favorita pentru excursii a locuitorilor di Abidjan este Parcul National Banco, aflat la circa 3 kilometri nord-vest de oras si care o suprafata de peste 3000 de hectare. Padurea tropicala, cu arborii sai gigantici, acopera cea mai mare parte din parc. Mici mamifere carnivore, inrudite cu veveritele (civete, genete), capre de tufis, antilope de padure si maimute traiesc aici in mediul lor natural, printre arbori si arbusti din toata tara, avand putine contacte cu oamenii.

In drumul catre parc, pe malurile raului Banco, se poate vedea cea mai mare „spalatorie” in aer liber din lume. In fiecare zi, intre 350 si 450 de oameni spala hainele celor care traiesc in suburbii. Acesti zilieri sunt doar o mica parte din cei care sosesc in acest oras cu speranta unei vieti mai bune. Ei vin din toate tarile sarace si infometate din zona Sahel-ului, cum ar fi Mali sau Burkina Faso.

Acum un secol, pe aceste meleaguri se afla doar un mic sat pescaresc. Gara, ridicata in 1904, a dat primul impuls dezvoltarii orasului, urmata fiind de Canalul Vridi, care a legat laguna de Oceanul Atlantic in 1954.

Coasta de Fildes a ramas multa vreme neatinsa de europeni. Tarmul era greu accesibil vaselor, iar interiorul, slab populat, era acoperit de inpenetrabila padure tropicala. In secolul al XV-lea, au aparut primii negustori portughezi si, dupa prabusirea Imperiilor Mali si Songhai, multe triburi s-au stabilit aici, fondand centre comerciale importante.

Primii misionari francezi au debarcat aici in 1637. Din 1840, Franta a inceput sa-si instituie monopolul asupra comertului cu bunuri si sclavi, in 1893 declarand tara colonie a sa. In 1934, Abidjan-ul a fost declarat capitala. Dupa dobandirea independentei, in 1960, a inceput „miracolul Coasta de Fildes”. Sub conducerea primului presedinte, Felix Houphouet Boigny, rata de dezvoltare  s-a cifrat la 10% anual pana in anul 1980, cand a aparut recesiunea datorata crizei economice mondiale si a anilor succesivi de seceta. Astazi, doua treimi din locuitorii orasului traiesc in cartiere insalubre, iar virusul HIV se raspandeste cu repeziciune.

Poate ca in nici un alt oras din lume, podurile „Perlei din Laguna” sunt si punti simbolice intre tumultuoasa viata culturala africana, pe de o parte, si fatadele stralucitoare ale lumii occidentale a afacerilor si distractiei, pe de alta parte. Cele doua aspecte se completeaza reciproc.


VIDEO: ABIDJAN – PERLA DIN LAGUNA

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *