Igiena orala la copii si adulti

igiena orala,igiena orala la copii,igiena orala la adulti

Igiena orala la copii si adulti

Importanta igienei orale la copii si adulti

Metode folosite pentru a mentine sanatatea dintilor

Reguli de mentinere a igienei orale

Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie adecvata si spalarea dintilor cu regularitate.
– se foloseste ata dentara macar o data pe zi iar dinti sa se spele dupa fiecare masa si inainte de culcare. Aceste actiuni inlatura depunerile care pot determina distrugerea dintilor si gingiilor.
– sa se foloseasca pastele de dinti care contin fluor ,acestea prevenind aparitia cariilor. Se mai poate folosi apa de gura ce are in compozitie fluor sau pasta de dinti ce contine elemente care inlatura tartrul.
– a se evita alimentele ce au o cantitate crescuta de zahar,stiind ca acesta favorizeaza formarea tartrului.
– a se evita tutunul , acesta producand afectiuni ale gingiilor si cancer al cavitatii bucale.
-a se practica curatirea limbii, cu instrumente speciale sau cu o periuta de dinti moale.
– vizite regulate la medicul dentist, corelate cu aparitia problemelor sau de cate ori este necesara curatirea cavitatii bucale.

Igiena orala a copiilor

Ingrijirea cavitatii orale la copii trebuie inceputa la varsta de 6 luni, cand se va face o evaluare primara de catre medicul stomatolog. A doua consultatie trebuie facuta la 6 luni dupa aparitia primului dinte, iar apoi la fiecare 6 luni sau mai des, in functie de recomandarea medicului stomatolog. .Datorita faptului ca dintii copilului se formeaza in timpul sarcinii, este important ca aceasta sa aiba tratate toate problemele stomatologice pentru a preveni o infectie in tipul sarcinii care poate afecta copilul.
Cel mai bun mod de a preveni aparitia cariilor si a afectiunilor gingiilor este o igiena orala corespunzatoare.
Este de asemenea importanta evitarea tutunului. Tutunul produce cancer oral si afectiuni ale gingiilor, intarzie vindecarea extractiilor dentare sau ale altor interventii chirurgicale la nivelul cavitatii bucale si produce respiratie urat mirositoare si pete la nivelul dintilor.

Periatul dintilor dupa masa

– este necesar spalatul pe dinti de rutina. Se periaza dintii dupa fiecare masa sau gustare inainte de culcare.
– se foloseste o periuta moale, cu capatul rotunjit si destul de mica pentru a permite perierea tututror dintilor. Se inlocuieste periuta o data la 3-4 luni.
– se pot folosi de asemenea periutele electrice. S-a demonstrat prin studii ca periutele de dinti electrice cu actiune oscilanta sunt mai eficiente decat alte periute.
– este indicata folosirea unei paste de dinti ce contine fluoruri.
– se incepe periajul cu periuta la un unghi de 45 de grade, la unirea gingiilor cu dintii. Se apasa usor si se misca periuta inainte si inapoi, cu miscari circulare. Nu se freaca puternic, acest lucru poate produce leziuni ale gingiilor si ale smaltului.
– se periaza toata suprafata dintilor, limba si partea interioara a obrajilor.
– se periaza cu atentie sporita suprafetele dintilor cu care se mesteca.
– se periaza limba. Placa la nivelul limbii produce respiratie urat mirositoare si constituie un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *