Catedrala Sfantul Petru

catedrala,sfantul petru,obiective turisticeCATEDRALA SFANTUL PETRU, minune a lumii medievale
Vatican, anul 324

LOCURI DE VIZITAT

Cea mai mare constructie catolica din Vatican si una dintre cele mai mari biserici crestine din lume, s-a inaltat pe locul unde in trecut se aflau gradinile circului imparatului Nero. Prima bazilica a fost construita in anul 324. In secolul al XV-lea, bazilica ce a rezistat unsprezece secole, ameninta sa se prabuseasca. In timpul lui Nicolae al V-lea, au inceput lucrari de reconstructie si extindere.

Strategia de raspandire a catolicismului si de consolidare a influentei statului papal, este aplicata prin ordonarea constuirii inei catedrale uriase. In anul 1506 arhitectul Donato Bramante aprobra proiectul de constructie si lucrurile incep sa miste. Dupa moartea lui Bramante, constructia a fost condusa de Rafael. Au existat succesori arhitecti precum Baldassare, Peruzzi, etc.

Intr-un final, construtia i-a fost incredintata lui Michelangelo.

Acesta a proiectat structuri portante masive, evidentiind spatiul cel mai important. A ridicat tamburul cupolei centrale, dar cupola propriu-zisa a fost finalizata dupa moartea sa. Dintre cele patru cupole mici prevazute de Michelangelo in proiectul sau, arhitectul Vignola a ridicat doar doua.

Formele arhitecturale proiectate de Michelangelo, s-au pastrat intr-o proportie mai mare in partea vestica a altarului. De-a lungul timpului, s-au tot adus imbunatatiri catedralei. S-a constatat ca este nevoie si de un spatiu de gazduire a credinciosilor si asa s-a infiinta piata din fata catedralei. Gian Lorenzo Bernini a constuit aceasta piata.

In catedrala se afla statuia Sfantului Petru, despre care se crede ca ar avea calitati miraculoase. De aceea foarte multi pelerini ii saruta cu evlavie picioarele.

Cupola se sprijina pe patru piloni puternici. In nisa unuia dintre piloni se afla statuia Sfantului Longinus, lucrata de Bernini. Acesta a lucrat la catedrala in mai multe randuri, timp de aproape 50 de ani. In spatiul de sub cupola, deasupra altarului principal se afla principala capodopera a maestrului – un baldachin imens pe care se gasesc statuile sfintilor. Prin baldachin se putea vedea si catedra Sfantului Petru, de asemenea creatie a lui Bernini. In partea dreapta a catedralei se afla piatra funerara a Papei Urban al VIII-lea, iar in partea stanga, piatra funerara a lui Pavel al III-lea.

Capodopera „Pieta” a lui Michelangelo a fost sculptata de maestru in marmura la numai 23 de ani. Statuia care se afla in prima capela din dreapta, a fost acepoerita cu pereti din sticla, in urma tentativei de spargere a unor raufacatori.

In catedrala mai gasim piatra funerara lucrata de Bernini, a Matildei Canossa, aceasta fiind prima femeie care a avut cinstea de a fi inmormantata in aceasta catedrala. De mare interes este si piatra funerara a lui Inocentiu al VIII-lea, creata in 1490 de catre culptorul Antonio del Pollaiuolo.

Catedrala „Sfantul Petru” are o suprafata totala de peste 15 mii de metri patrati si reprezinta una dintre principalele obiective turistice pentru orice vizitator ar Romei.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *