Arabia Saudita – Piatra Sfanta de la Mecca

ARABIA SAUDITA

DESPRE PIATRA SFANTA

DESPRE ARABIA SAUDITA

ARABIA SAUDITA

Piatra sfanta de la Mecca

Macar o data in viata, fiecare musulman trebuie sa mearga in pelerinaj la Kaaba.

Anual, luna din calendarul islamic destinata pelerinajului, Dhul-Hijjah, ofera acelasi spectacol: sute de mii de credinciosi musulmani din toata lumea se aduna in curtea Marii Moschei din Mecca.

Ei inconjoara de sapte ori o cladire cubica, incheind procesul in coltul de sud-est unde toti saruta Hadja Hadschar, sfanta piatra neagra, incastrata in zid. Inaintea nasterii profetului Mahomed si a punerii bazelor islamului, acea lespede de bazalt era centrul devotiunii religioase.

Triburile arabe venerau acest lacas si pentru a-l proteja l-au inchis intr-un cub cu latura de 15m, fara ferestre si cu acoperis plat, sustinut de trei coloane. Mahomed a numit edificiul „casa Domnului” iar piatra sfanta a considerat-o un dar al fiintei supreme facut umanitatii. Inainte de moartea acestuia, noua religie se raspandise deja in toata Arabia, triburile constituind o contrapondere Bizantului si Persiei.

Dupa moartea profetului, numarul pelerinilor care se indreptau spre Mecca era din cei in ce mai mare. In anul 700 califul Walid I a ridicat o colonada in jurul Kaabei.

Astazi, drumul spre marea moschee e facut pe promenada cu doua niveluri. In interiorul lacasului religios se gasesc si alte comori sacre precum izvoarele sfinte Semsem. In apropiere, la Makram Ibrahim, este expusa o bucata de faianta, despre care se zice ca ar purta urma piciorului lui Avraam.

Credinta islamica cere ca fiecare adult sa vina la Mecca, in pelerinaj, macar o data in viata, saracia si boala fiind singurele motive acceptate pentru a te abate de la lege. Ceremonialul este foarte strict. Un alt ritual il constituie parcurgerea celor sapte drumuri dus-intors intre dealurile sfinte Al-Safa si Al-Marwa, legate intre ele printr-un coridor acoperit, precum si un drum mai lung catre platoul Arafat, spre care credinciosii merg fara sa se opreasca, pe soarele arzator, de la amiaza pana seara.

Pelerinajul anual confrunta Arabia Saudita cu mari probleme de organizare. Agentiile de turism nu fac fata puhoiului de oameni care calatoresc pe jos, cu masinile, cu trenul sau avionul.

Doar armata reuseste an de an sa ridice in afara orasului baraci enorme pentru cazarea credinciosilor. Cei care vin la Mecca capata calitatea de hadji (pelerin) care le atrage respectul coreligionarilor.

Aproximativ un milion de pelerini vin in fiecare an la Mecca.

Aici veti gasi informatii despre Arabia Saudita si despre Piatra Sfanta de la Mecca

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *