Vopsirea oualor de Paste

oua vopsite,oua incondeiate,oua vopsite de paste,pasteVOPSIREA OUALOR DE PASTE

INCONDEIEREA OUALOR

CULORI PENTRU OUA DE PASTE

OUA INCONDEIATE

Se obisnuieste ca ouale pentru Paste sa se vopseasca in Joia Mare si sa fie rosii.

Stim cu totii cate explicatii, ipoteze si controverse despre acest subiect exista. Ba ca ar fi, ba ca n-ar fi bine sa vopsesti oua decat rosii, ba ca este doar un obicei al romanilor si ca nu este amintit nicaieri in Bilbie despre acest lucru, ca nu este o traditie crestina si asa mai departe.

Citeste si TOTUL DESPRE OUA INCONDEIATE

Ce stim si credem noi e ca inrosirea oualor reprezinta jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria invierii. Este o traditie frumoasa care nu dauneaza nimanui ba dimpotriva ne umple sufletul de bucurie, ouale vopsite de Paste ni se par mult mai gustoase atunci decat in orice alta perioada a anului si le tratam de parca in restul anului nu ar exista oua de cumparat si de consumat.

In ziua de azi, incondeierea oualor s-a ridicat la nivel de arta, precizie, competitie, inventivitate si nu se mai foloseste doar culoarea rosie.

Acasa, puteti colora oua cu vopsea din comert sau folosind culori naturale. Cu totii ne dorim ca pe masa sa avem oua colorate perfect, necrapate si mai ales lucioase.

Roz- sfecla sau coaja de ceapa rosie
Portocaliu- morcovi
Maro- cafea
Rosu- coaja de mar dulce, sfecla rosie
Verde- frunze de nuc
Albastru- frunze de varza rosie, flori de viorele, mugure, mure
Galben- coji de ceapa, coaja de malin
Mov- ouale fierte bine se pun in suc de struguri.

Indiferent de metoda aleasa, ouale trebuie scoase din frigider si lasate cateva ore sa capete temperatura camerei, se spala cu apa si detergent de vase, se clatesc bine si se pun la fiert.

In apa este bine sa adaugati putina sare si 2 linguri de otet. Alegeti dimensiunea cratitii in care veti fierbe ouale in functie de numarul de oua. Acestea nu trebuie sa aiba spatiu de miscare in timpul fierberii deoarece se pot sparge. Cand apa a inceput sa fiarba, reduceti focul la mediu si lasati-le aprox 7 min. dupa fierbere, lasati ouale sa se raceasca in apa rece pentru o mai buna cojire dupa ce le-ati ciocnit.

Apoi asezati ouale cu grija pe servetele si lasati-le sa se usuce apa pana nu mai vedeti urme de apa.
In functie de tipul vopselei alese, urmariti indicatiile de pe pachet.
La final, apelati cu incredere la metoda binestiuta cu frecarea oualor cu ulei pentru a obtine acel luciu. Asezati-le apoi in cosulete dar pe servetele care sa absoarba excesul de ulei.

La masa de Paste se ciocnesc ouale rosii. Ciocnesc sotii, mai apoi copiii cu parintii si parintii cu celelalte neamuri, amici si cunoscuti. Se zice ca toti cei ce ciocnesc unul cu altul se vor vedea pe lumea cealalta. Se mai zice ca al carui ou se strica primul , acela e mai slab, va muri mai reoede sau i se iarta pacatele. Cel mai mic de ani tine oul cu capul in sus, iar cel mai mare ciocneste, zicand : “Hristos a inviat !”, iar cel mai mic raspunde : “Adevarat a inviat !”.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *