Viata Sfantului Dimitrie – Izvoratorul de Mir

sfantul dumitru,sf dumitru,despre sfantul dumitru,despre sf dumitruSfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. De la  parinti a deprins tainele sfintei credinte, milostenia cea catre saraci, savarsind. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Ajungand la varsta cea mai desavarsita, cand parintii lui s-au dus din viata, Dimitrie devine mostenitor nu numai al multor averi, ci si al numelui lor.

Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, l-a facut voievod in locul tatalui sau. A fost primit Sfantul cu mare cinste de cetateni si nu i-a dezamagit, carmuind cu multa intelepciune poporul.

Nu dupa mult timp, imparatul a aflat ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a infuriat foarte tare. Intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns ferm, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Dupa acestea, Imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.

Luptatorul vestit  Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidea, s-a luptat la indemnul  Sfantului Dimitrie cu un anume Nestor. Intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Cand a aflat imparatul ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si astfel, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinti militari, atat in Biserica Ortodoxa, cat si in Biserica Catolica de rit bizantin si de rit roman. In bisericile ortodoxa si Biserica Catolica de rit bizantin, precum si in Biserica Catolica de rit roman, se sarbatoreste la data de 26 octombrie. Acei crestini ortodocsi care urmeaza calendarul iulian il sarbatoresc pe Sf. Dumitru la 8 noiembrie.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *