Utilizatori vs Specialisti IT

specialisti it,specialist it,utilizatorDESPRE IT

DESPRE IT si IT-isti

DESPRE SPECIALISTI IT

In Romania “tonti” sunt specialisti IT, experti in servere, experti in comportamentul unui calculator, experti in antivirusi, instalam de toate si in final rezulta un calculator care nu functioneaza.

Nu de multe ori un specialist IT a avut de infruntat contabili, economisti, ingineri, soferi si chiar paznici care le explica cum este treaba cu IT-ul.

Dragi utilizatori parcurgeti materialul in intregime si va veti lamuri ca ne adresam doar unei singure categorii de utilizatori. Este doar o lectie de morala ! Putea fi orice alta meserie, dar noi despre asta discutam acum !

Cu tontii se pricep.

Oare la ce se pricep ? Cei mai multi dintre cei care cred ca le stiu pe toate sunt in stare sa instaleze un program (nu vad ce este complicat in asta, dar de multe ori o gresesc si pe asta instaland fel de fel de toolbar-uri si se plang ca le merge greu calculatorul sau laptopul, iar ei habar nu au ca au instalat asa ceva) sau chiar reusesc sa instaleze un Windows. Despre instalarea driverelor nu mai discutam ca ei nu pot intelege lucrurile astea. Driverele “e inutile” pentru majoritatea si totusi echipamentele nu merg.

Exista categoria utilizatorilor care cred ca daca stiu Microsoft Word sau Microsoft Excel le stiu pe toate in ale calculatoarelor.

Cei care sunt utilizatori peste medie ale Excel-ului cred ca sunt zei in calculatoare. Partea proasta este ca ei nu stiu ca de fapt folosind interfata vizuala pe care Microsoft Excel o ofera nu sunt in stare sa utilizeze decat 30 – 40 % din puterea lui.

Ati auzit de Visual Basic for Applications ? Cu siguranta ati auzit, dar nu reusiti sa intelegeti nimic desi este destul de simplu pentru un specialist IT de nivel mediu !

Fara rautate, dar nici nu aveti cum sa intelegeti ! Aici ne referim la utilizatori si nu la oameni de IT !

IT este foarte complicat si nu se rezuma la apasarea unu buton “Yes”, “No”, “Cancel” sau “Next” !

IT nu inseamna sa faci tabele in Excel, sa scrii in Microsoft Word sau sa faci prezentari frumoase in Power Point. Pentru asta exista utilizatorii care nu inteleg de foarte multe ori care este diferenta intre ei si un specialist IT, strict atunci cand este vorba despre calculatoare si programe.

Ce nu intelege majoritatea este ca un specialist IT are o gandire algoritmica (este adevarat ca nu se poate concentra la lucruri prea simple si alege variante destul de complicate datorita gandirii algoritmice).

Un specialist IT bun in domeniu gandeste altfel cand vine vorba despre calculatoare. Contabilii in general sunt in contrazicere directa cu specialistii IT si aici ne vom referi la contabilii din generatia veche.

Economistii sunt usor mai apropiati de specialistii IT, dar in sinea lor nu inteleg cu ce sunt mai presus specialistii IT decat ei cand vine vorba despre calculatoare si soft-uri.

Cei mai apropiati de un specialist IT sunt inginerii.

Diferenta intre un utilizator mediu spre avansat si un specialist IT este ca specialistul IT se poate da cu parerea in diverse situatii pentru simplu fapt ca stie despre algoritmi si limbaje de programare, are notiuni de variabile si constante, are notiuni de tipuri de date, stie despre operatii de intrare/iesire, cunoaste diferenta dintre o procedura si o functie si este capabil sa construiasca proceduri si functii, are notiuni despre instructiuni repetitive si tipuri definite, cunoaste tehnici de recursivitate sau back-track, stie despre tipuri de structurate de date, stie despre alocarea dinamica a memoriei si diagrame de sintaxa si multe alte asemenea nebunii despre care peste 85 % din utilizatori nu au auzit.

In concluzie, un specialist IT cunoaste foarte bine un limbaj de programare. Este mai simplu sa cataloghezi un program ca fiind “de cacat”, dar pentru majoritatea utilizatorilor este imposibil sa inceapa un astfel de program de “cacat”. In general cei care nu stiu sa faca un program care sa adune doua numere trag concluzia ca X si Y fac programe proaste, iar ei nu sunt decat niste utilizatori care preiau fraze sau cuvinte de la profesionisti IT.

Un specialist IT pe langa abilitati medii de utilizare a unor programe precum Microsoft Excel sau Microsoft Word mai au cunostinte avansate despre servere SQL.

Desi pentru utilizator care se crede specialst IT treaba asta cu SQL pare simpla, din pacate nu prea este si necesita mult studiu si practica.

Daca vorbim de SQL vorbim despre servere de baze de date si ceva networking.

Pariu ?

Pariu ca utilizatorii medii spre avansati care se cred specialisti IT habar nu au “cum ajunge” internetul la ei acasa ?

Gateway, dns, iptables, routing sunt necunoscute in viata lor si nici nu au capacitatea de a le intelege pentru ca nu au pregatirea necesara si nici un specialist IT nu poate intelege ce fac ei si cum fac ei (sau cel putin nu si-au batut capul ca prin logica le inveti).

Sa fim seriosi ! Te pricepi la Excel si Word sau la Networking ? Sau Baze de Date ? Sau la programare ? Sau poate la grafica ?

Nu ai cum sa le stii pe toate nici macar ca specialist IT. Important este cum pui problema, cum te documentezi si ce solutie alegi.

Din fericire am intalnit si multi utilizatori constienti de cunostintele lor in domeniul IT si au tot respectul nostru.

Cea mai buna solutie IT incepe intotdeauna cu o intrebare care genereaza mai multe intrebari al caror raspuns este o solutie fiabila !

Asadar fratilor, hai sa ne vedem fiecare de meseria noastra, sa facem  fiecare lucruri pentru care ne-am pregatit de mici si sa nu ne mai dam cu parerea sau mai rau sa ne batem cu pumnul in piept ca le stim pe toate !

Vezi cu ce se ocupa un specialist IT pe blog.digital-helpdesk.ro

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *