Uimitoarea cascada de pe Nilul Alb

Traversand cea mai mare rezervatie naturala din Uganda, Nilul Alb (cunoscut ca si Nilul de Victoria) curge prin centrul Parcului National Murchinson Falls si se varsa in lacul Albert. In Valea Rifturului Est-African sunt ades intalnite cascadele spectaculoase ale Nilului Alb. In aceasta vale, raul forteaza trecerea printr-un defileu cu a latime de 6 metri si plonjeaza de la o inaltime de 43 de metri, cu un zgomot asurzitor, formand un nor de particule de vapori de apa in suspensie, inainte de a se pierde intr-un bazin inspumat.In ultimii aproximativ 30 de kilometri din traseu sau, raul inanteaza mai alene, varsandu-se linistit in lac.

Aceasta cascada, cunoscuta si sub numele de Kabarega sau Kabalega, este de departe cea mai spectaculoasa de pe intregul traseu al Nilului, care are o lungime de 6735 de kilometri. Apa se pravaleste cu un debit de 300.000-600.000 de litri/secunda. Perdeaua de picaturi in suspensie formeaza un nor intre abrupturile stancoase, care par sa tremure sub greutatea apei. Cea mai impresionanta priveliste a cascadei este, fara indoiala, de pe stancile din imprejurimi.

Pe traseul dintre cascade si lacul Albert, fiecare golfulet este impanzit de hipopotami, in timp ce in mijlocul lo, crocodilii stau pe bancurile de nisip. Cand primii europeni explorau Nilul, la mijlocul secolului al XIX-lea, tot raul era populat de astfel de reptile. De atunci, acestea au fost nevoite sa se retraga pentru a scapa de intruzimea omului si a ambarcatiunilor cu motor, iar astazi traiesc doar pe afluentii superiori, mai indepartati ai Nilului. Principalela sursa de hrana a crocodililor este bibanul de Nil, care poate ajunge pana la 2 metri lungime si o greutate impresionanta de 200 de kilograme. Mediul atat de variat al Vaii Riftului impune dezvoltarea unui numar mare de habitate.

Padurea tropicala preistorica, deasa, acopera terenurile mai inalte din sud-vest. Padurea Rabongo se gaseste la sudul cascadelor si este caminul mai multor specii de primate, printre care si cateva familii de cimpanzei.

Spre nord, pe malul indepartat al raului, mediul geografic este dominat de un peisaj domol de savana , pigmentat pe arar de palmieri Borassus. Campurile acoperite de ierburi inalte ofera camuflaj pentru vastele grupuri de bivoli, antilope de apa, de tufis si de trestie, care se ascund de leii aflati mereu in cautarea pradei.

VIDEO Murchinson Falls

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *