Turnul Eiffel edificiul exemplar

turnul eiffel

TURNUL EIFFEL

DESPRE TURNUL EIFFEL

„Cos negru, scheletic, urat ca impostura” il denumeau arhitecti, artisti si politicieni in „Petitia celor 300”.

Acestia avertizau populatia ca se intentioneaza desfigurarea capitalei prin ridicarea in centrul Parisiului a unui turn inalt de 300 metri.

In ciuda luptei de opinii creata, constructia a inceput si avea ca termen de finalizare 31 martie 1889.

Primele proiecte au fost realizate de Maurice Koch, expert al firmei de inginerie si constructii conduse de Alexandre Gustave Eiffel (1832-1923). Eiffel era descendentul unor emigranti germani din regiunea Eiffel si castigase concursul de arhitectura organizat de Departamentul Comertului in vederea executarii complexului destinat viioarei expozitii universale.

Pentru ridicarea constructiei, orasul a pus la dispozitie un teren vechi folosit pentru instructia soldatilor, pe malul sudic al Senei, ce era cunoscut sub numele de Champ de Mars (Campul lui Marte). Fundatia s-a turnat in 1887. Deoarece turnul avea sa cantareasca 9700 de tone, Eiffel trebuia sa construiasca o baza solida celor patru „picioare de elefant”. Astfel, a ingropat cate patru uriase „ancore” de beton, de 15 metri pe 8 metri, in solul pietros al malului raului. Montajul a inceput la 1 iulie 1887. Muncitorii trebuiau sa puna cap la cap 12000 de piese, partial asamblate la o turnatorie din Clichy.

Cu cat devenea mai inalt, turnul care isi lasa umbra asupra Parisului, cu atat scadea grupul opozantilor.  In ciuda greutatii sale, constructia parea eleganta si dadea senzatia de suplete.

Constructia a fost terminata la termen adica la 31 martie 1889 iar Eiffel a ridicat steagul francez la inaltimea de 300,5 m. ziarele au celebrat reusita ca pe un „trimf al culturii industriale moderne”.

De la inaltimea lui putea fi vazut nu numai intreg Parisul, dar, in zilele senine, chiar si o buna parte din imprejurimi.

Pentru deschiderea expozitiei mondiale din 1889, organizatorii au iluminat constructia metalica, rebotezata curand La Tour Eiffel, cu 10000 de lampi cu gaz si un mare foc de artificii.

In afara de faima uriasa, turnul a insemnat pentru constructorul sau un important succes fianciar. Datorita nenumaratilor vizitatori platitori, compania care era proprietara turnului, si-a recuperat costurile in mai putin de un an. Apoi, Turnul Eiffel a devenit simbolul Parisului.

In anul 1929, din turn se faceau transmisii radio, iar in 1935 i s-a adaugat in varf o antena de televiziune. Acum, inaltimea turnului a ajuns la 320,75 metri.

Pe ultima platforma se afla un laborator, un mic apartament folosit odinioara de Gustave Eiffel, o statie meteorologica si multe echipamente pentru controlul traficului aerian.

Daca doriti sa faceti o vizita o puteti face in fiecare zi intre orele 09:30 – 23:00, iar in lunile iulie si august programul este 09:00 – 24:00.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *