Turnul Belem din Portugalia

turnul,belem,portugalia,obiective turisticeTURNUL BELEM
Portugalia, anii 1515-1521

OBIECTIVE TURISTICE

Turnul ce are o inaltime de 35 de metri, reprezinta o fortareata construita in stil gotic tarziu. Constructia se afla pe o insula de pe raul Tagus, in zona cu acelasi nume a orasului Lisabona. Motivul construirii fortaretei a fost cinstirea descoperirii caii maritime spre India de catre Vasco da Gama si avea rol de depozit armament, cetate, vama.

In secolul al XIX-lea, monumentul a devenit un obiectiv de interes si mandrie al portughezilor. Palatul Belem, constuit in zona Belem, la inceputul secolului al XVIII-lea, se afla in prezent sub protectia statului si este resedinta oficiala a presedintelui Republicii.

Paradoxul acestei fortarete de aparare este nota de frumusete si eleganta pe care le emana. Silueta nobila si sculpturile suple dar turnului mai degraba un aer de palat magnific.

In turnul patrat se afla vama. Tot aici era si inchisoarea pentru cei care nu plateau taxele vamale.

Chiar si in prezent, pentru a ajunge acolo trebuie trecut peste raul Tagus, pe niste poduri inguste, doar cand e vremea buna. Localnicii spun ca turnul era folosit ca temnita pentru sotiile infidele.

Turnul are foarte multe motive sculptate in piatra, specifice perioadei marilor descoperiri, printre care figuri istorice si rinoceri exotici. Manastirea Jeronimos, construita in secolul al XVI-lea in cinstea descoperirii noilor trasee maritime catre India si intoarcerii triumfale a lui Vasco da Gama, a fost declarata in 1993 tezaur national. Vis-a vis de manastire, la mijlocul secolului al XX-lea s-a ridicat un monument grandios dedict marilor descoperiri. La poalele acestuia se afla o harta de marmura unde sunt marcate destinatiile spre care plecau navele portugheze in secolele XV-XVI.

Turnul din Belem a fost declarat patrimoniu cultural mondial de catre UNESCO.

Fortificatia a fost construita de catre arhitectul militar Francisco de Arruda care mai construise astfel de structuri de aparare, in domeniile portugheze din Maroc.

Stilul arhitectural unic in care a fost construit turnul poarta numele regelui Manuel

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *