Totul despre herpesul oral

Herpesul oral este o infectie a gurii si a buzelor cauzata de virusul herpex simplex (sau HSV). Virusul implica aparitia unor rani dureroase localizate pe buze, gingii, limba, cerul gurii, interiorul obrajilor si uneori pe fata si gat. De asemenea, poate declansa simptome precum febra si dureri musculare.

De obicei, oamenii confunda infectia cu aftele. Aftele sunt localizate doar in interiorul gurii, pe limba si pe cerul gurii, nu si pe alte suprafete ale pielii. Desi acestea se manifesta destul de des, nu sunt contagioase, de obicei fiind delimitate si nefiind urmate de alte complicatii. Aparitia aftelor este provocata de diverse subsante care pot irita mucoasa orala.

Exisa doua tipuri de herpes (HSV): HSV-1 si HSV-2. Aceste doua virusuri au ADN diferit si distinct si ambele provoaca leziuni orale (vezicule) si genitale; Cu toate acestea, HSV-1 este vinovat de 80% din totalul leziunilor orale si doar de 20% din leziunile genitale; in cazul HSV-2 situatia este inversa (80% genitale si 20% orale).
Studiile sugereaza ca in cazul adolescentilor mai mult de 40% din cazurile de herpes genital este declansat de HSV-1 intrucat a crescut raportul dintre contactul oral si cel genital. Sansele contactarii HSV-1 sunt destul de ridicate. Aproximativ 65% din populatie are anticorpi detectabili ai HSV-1 inca de la varsta de 40 de ani.
HSV-1 se manifesta doar la oameni.

Aftele bucale apar cel mai des la copii cu varsta de 1-2 ani, dar pot afecta persoane de orice varsta si in orice moment al anului (mai este denumit si gingivostomatita herpetica).

HSV-1 poate fi transmis prin atingerea salivei infectate, prin contactul cu mucoasele infectate sau piele. Deoarece virsul este foarte contagios, majoritatea oamenilor sunt contaminati cu cel putin un subtip de herpes HSV-1 inca inainte de varsta maturitatii.
Aceste virusuri patrund in corp prin mici fisuri sau taieturi in piele sau mucoase, prin contactul cu o persoana infectata (indiferent daca leziunile sunt sau nu vizibile). Pur si simplu atingerea unei persoane infectate este principalul mod de contagiune. Adolescentii si adultii se pot molipsi prin sarut sau contact sexual, mai ales cu virusul herpes simplex-2.

Leziunile orale si cele genitale reapar in timp, deoarece virusurile exista in organism, dar raman in stare latenta in celulele nervoase. Una dintre modalitatile prin care virusul herpes simplex se multiplica in celulele umane este preluarea nucleului celulelor si modificarea structurii sale. Nucleul modificat este cel care ofera informatii si ajuta la diangosticarea infectiilor HSV in urma examenului microscopic. Eruptia veziculelor are loc in urma maturarii particulelor HSV care rup membrana celulei umane.

Oamenii al caror sistem imunitar este slabit, ar trebui sa anunte medicul in cazul in care manifesta astfel de leziuni, intrucat acestea se pot transforma in infectii severe sau pot sa apara complicatii ale bolii. Femeile gravide trebuie sa consulte medicul imediat daca observa simptome specifice infectiei vaginale cu HSV, mai ales daca sarcina este aproape de termen.

Medicul va pune un diagnostic prezumptiv pe baza informatiilor furnizate de catre pacient si a examenului fizic. Aspectul caracteristic al ranilor specifice virusului herpes simplex ajuta la stabilirea cu usurinta a diagnosticului. De obicei, nu sunt necesare si alte tipuri de investigatii.
Pentru a reduce riscul de a contacta HSV-1 se va evita atingerea salivei, pielii si mucoaselor oamenilor care au leziuni cauzate de HSV-1. Preintampinarea HSV genital se poate face prin utilizarea prezevativelor din latex, desi protectia nu este asigurata nici in acest caz de 100%.
Leziunile si simptomele herpesului oral dispar complet, de obicei, in doua-trei saptamani, fara a ramane vreo cicatrice. Cu toate acestea, manifestarile pot reapare in situatii stresante.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *