Totul despre emotii

emotii,psihologie,stapanirea emotiilorSTII CE SUNT EMOTIILE ?
AI AUZIT DE EMOTII ?
ORA DE PSIHOLOGIE

EMOTIILE sunt forme ale vietii afective, trairi afective de scurta durata, de intensitate variabila, care exprima reactiile noastre la situatiile cu care ne confruntam.

Emotiile au un caracte situational si o orientare bine determinate. Nu ne este frica in general, ci de ceva anume, bine precizat. Ele pot fi declansate de o imprejurare reala sau imaginata. Gandul ca profesorul va depista faptul ca ai copiat tema de la un coleg il face pe acel elev sa ii fie frica de intalnirea cu profesorul sau in timpul unei sedinte de serviciu, cand te inrosesti toata, incepi sa tremuri si sa-ti auzi inima batand foarte tare in piept, te-ai balbait si prestatia a fost catastofala sunt doar cateva exemple de emotii incontrolabile pe care le traim.

Psihologul American R. Plutchik considera ca exista opt emotii de baza: teama, surpriza, tristetea, dezgustul, furia, anticiparea, bucuria si acceptul. Celelalte emotii ar rezulta din combinarea acestora. De exemplu, dispretul ar rezulta din combinarea furiei cu dezgustul.

Nimeni nu e la fel si nu reactioneaza in acelasi mod la intamplarile vietii. De aceea unii sunt mai emotivi decat altii. Emotia nu este doar organica, ea izvoraste de asemenea din perceptia mai mult sau mai putin dramatica asupra evenimentelor si experientelor din trecut. Daca am fost marcati de anumite intamplari pe care nu le-am putut gestiona in copilarie, perceptia lor va provoca reactii intense ori de cate ori ne vom gasi in fata unei situatii similare. Emotia simtita ne va aminti de traumatismul suferit in trecut.

Atunci cand emotiile sunt foarte intense, vorbim de emotii-soc sau afecte. Au fost identificate patru emotii-soc tipice: groaza, furia, disperarea si bucuria exploziva. Afectele tind sa scape controlului constient. Acesta este motivul pentru care, sub influenta lor, oamenii pot savarsi fapte necugetate. Cand sunteti foarte furiosi, prietenii va recomanda sa respirati adanc, sa numarati in gand pana la 10 pentru a depasi momentul maximei intensitati a afectului si a nu intreprinde vreo actiune pe care mai tarziu sa o regretati.

Exista unii emotivi care se afirma, altii care isi blocheaza emotiile si nu le dau posibilitatea sa se exprime.

In acest ultim caz, panica va capata o importanta excesiva.
Rezultatul: persoana se va auto-deprecia, va evita privirea celorlalti, confruntarea, situatiile emotionale si se va ascunde in spatele unui zid, fara a fi ea insasi. Aceste persoane nu traiesc in realitate. Ele vor oferi o falsa aparenta deoarece le este frica sa fie judecati sau respinsi de ceilalti, nu au curajul de a infrunta si a depasi probleme.

De aici vine importanta de a invata sa-ti stapanesti emotiile.

Cum putem face asta?
1. Constientizeaza si accepta ca ai o problema
Pentru a te schimba, trebuie sa-ti doresti acest lucru si de aceea constientizarea este capitala. Invatand ca toate comportamentele noastre reprezinta o suma a tot ceea ce am invatat de-a lungul vietii, si mai ales in copilarie, va fi posibil sa-ti gestionezi emotiile si sa le transformi din negative in pozitive.

2. Actioneaza asupra emotiilor folosindu-ti corpul pentru exercitii de relaxare sau exteriorizare.

3. Actioneaza asupra gandurilor adica Think pink?, gandeste pozitiv mai ales in situatiile stresante. De exemplu, priveste esecul ca pe o ocazie de a progresa. Nu te gandi ca toate relele ti se intampla numai tie si incearca sa gasesti o parte cat de mica, buna, a lucrului ce tocmai te-a incercat si vei vedea ca inaintezi cu alte forte si vei avea o alta viziune asupra lucrurilor. Gandul negative atrage cu sine un lucru negativ intotdeauna.

4. Actioneaza asupra auto-afirmarii
Este esential! In fata unui conflict (cu vecinul de palier) sau in fata furiei coplesitoare a sefului, este posibil sa-ti fie greu sa te afirmi. Incearca mai bine sa faci fata situatiilor abordabile si apoi, progresiv, sa rezolvi probleme din ce in ce mai complicate.

Citate celebre despre emotii

Avantajul emotiilor e ca ne induc in eroare, iar avantajul stiintei este ca nu e emotionala. (Oscar Wilde, citat despre emotii)

Emotiile mortale sunt intense, solide, egale.
(Camil Petrescu, citat despre emotii)

Emotie, o boala injositoare, cauzata de delimitarea inimii fata de cap, este uneori insotita de o eliminare abundenta de clorura de sodiu hidratata din ochi.
(Ambrose Bierce, citat despre emotii)

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *