Tetinele vs dezvoltarea danturii bebelusilor

Dragi cititori/cititoare,

E bine ca atunci cand se intampla ceva de care nu aveai habar pana acum sa impartasesti si prietenilor ca nu se stie…poate ajuta!

Asadar sa povestim zic: nepotica mea in varsta de 6 anisori are acum, cand inca nu a schimbat dintisorii de lapte probleme cu dantura in sensul ca pozitia dezvoltarii dintisorilor este haotica.

A consultat un medic stomatolog – ortodontist care i-a explicat ca problema o urmareste de mult si procesul imbolnavirii s-a instalat in urma folosirii indelungate a suzetelor si biberoanelor . Chiar daca dintii acum sunt cei de lapte, netratarea afectiunii nu va da voie ca dintii finali sa creasca cum trebuie. Cu cat bebelusul foloseste mai mult tetina cu atat cresc sansele ca acesta sa sufere modificari ale cavitatii bucale, care afecteaza aparitia si dezvoltarea normala a danturii atat in copilarie, cat si la maturitate.

Expertii in medicina dentara recomanda inlaturarea acestui obicei incepand cu varsta de un an. Printre afectiunile dentare care pot aparea enumar cateva pe care le-am retinut: ocluzii, dinti inconvoiati, retragerea gingiei.

Corectia problemelor in cazul de fata consta in achizitionarea (lucru nu foarte ieftin 300 eur), folosirea pentru 16 ore/zi a unui aparat dentar corector mobil si vizita lunara la stomatolog pentru urmarirea progreselor. Ne-am documentat ulterior, am aflat si din alte surse ca intr-adevar tetina poate fi una din din sursele imbolnavirii danturii si bineinteles ca in ziua imediat urmatoare mamica a apelat la alte tipuri de recipiente pentru a inlocui biberoanele copilului cel mic de 1 an si 5 luni (pentru ca istoria sa nu se repete). Alternativa este cana cu capac (sippy cup) pentru care bineinteles ca parintii trebuie sa faca eforturi, sa inventeze jocuri si povesti pentru acceptarea de catre copil a noului instrument/sistem de hranire. Ferice de mamicile care alapteaza pana la 9/12 luni si pot sari astfel peste etapa biberon. Atentie insa la suzeta care se pare ca are acelasi efect ca si biberonul. Cum insa cresterea si resursele pe care le are la dispozitie un copil difera de la caz la caz, ideal ar fi ca informatia de baza sa fie asimilata de catre parinti si discutata cu un specialist in domeniu.

Cu respect,
Echipa Cibosteca

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *