Teritoriul tigrului regal bengalez

Padurea de mangrove Sundarban – Un paradis al vietii salbatice

Cea mai mare delta fluviala (80 000 km patrati din lume o intalnim  in partea de sud a Bangladeshului si este formata din cele trei rauri principale Gange, Brahmaputra si Meghna, mii de afluenti, canale si alte cursuri de apa. O jungla deasa de mangrove acopera acest peisaj al alternantei apa-uscat. Desisul aproape impenetrabil de sisteme radiculare apara solul de degradare pe sute de astfel de insule.

Mangrovele formeaza un mozaic de paduri litorale. In timp ce unele specii isi infig radacinile in solurile acoperite de apa dulce altele s-au adaptat la solurile acoperite de apa sarata. Pana in prezent a avut loc identificarea a 334 de specii de plante din 245 de familii diferite.

Pentru multe animale, Sundarbanul reprezinta ultimul refugiu. Chiar si asa, s-a inregistrat disparitia a aproximativ cinci specii de mamifere din cele cincizeci. De exemplu, rinocerii de Java, bivolul de apa, anumite tipuri de caprioare si de gaur (o specie de bou salbatic).

In Sundarban se gaseste totusi cea mai mare populatie de tigri bengalezi. Cam 300 de exemplare din  aceste feline gigantice ce pot atinge lungimi de aproape 3 metri, traiesc in libertate aici. Ele sunt cunoscute ca animale care ataca omul iar localnicilor care traiesc mai ales in case plutitoare le este teama de ele. Cei care traiesc din colectarea mierii  stupilor salbatici de mangrove, in lunile aprilie sau mai,  sau din stransul lemnelor, isi construiesc cabane de protectie in copaci pentru a se putea refugia daca vreun tigru ajunge prea aproape.  Faptul ca apele au transportat de-a lungul timpului multe cadavre omenesti spre mare ca urmare a inundatiilor din amonte ar putea sa fie una dintre cauze.

In aceasta zona mai intalnim inca trei tipuri de feline, mai mici: leopardul, pisica-pescar si pisica de jungla. Cerbul patat si porcul mistret fac deliciul meselor tigrilor bengalezi. Delfinii de Gange traiesc si in alte cursuri de apa mari. In locul inotatorii dorsale ei au o cocoasa. Deseori inoata si vaneaza in grupuri.

Viata pasarilor de aici este spectaculoasa. Pana in prezent au fost identificate 315 specii de pasari dintre care 95 de tipuri de gaine de mlastina, 38 de pasari de prada si 9 varietati de rege pescar. Vulturii de mare se deosebesc  usor datorita penajului alb stralucitor de pe burta.

Lacurile si mlastinile sunt locurile preferate de batlani si berze.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *