Teoria Evolutiei, prin Selectie Naturala a lui Darwin, si-a castigat de mult categoria de teorie stiintifica datorita cantitatii enorme de dovezi aportate chiar de Darwin acum 150 de ani. De atunci dovezile in favoarea sa au continuat sa creasca in mod progresiv. Azi dispunem de o cantitate impresionanta de dovezi care demonstreaza ca evolutia pe pamant este un fapt la fel de puternic sustinut cum este existenta atomilor sau faptul ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui.
Pana de curand, am crezut ca omul se trage din maimuta. De fapt, maimuta si omul au un stramos comun: hominidul. S-a descoperit de curand ca cea mai veche specie de hominid dateaza de peste 12 milioane de ani si a fost gasita in Abocador de Can Mata din Spania. Salvador Moya-Sola, profesor la Institutul Catalan de Paleontologie din Barcelona, ne prezinta aceasta primata (”Anoiapithecus brevirostris” sau Lluc) in revista ”Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Un alt exemplar de hominid, a fost descoperit in desertul Djurab din Ciad (Africa). ”Sahelanthropus tchadensis” au trait cu circa 7 milioane de ani in urma. Creierul lui avea dimensiunea cuprinsa intre 320 cc si 380 cc, comparabil ca marime cu cel al cimpanzeului. Se presupune ca de la acest exemplar s-ar fi facut separarea intre oameni si maimute.
”Australopithecus afarensis” sau Lucy – a fost descoperit in Hadar, Etiopia (Africa). Se crede ca a trait in urma cu 3,2 milioane de ani in urma si a reusit sa supravietuiasca timp de un milion de ani, mediul de viata fiind pe teren, dar si in copaci . Creierul lui era de 500 cc, reprezentand o treime din dimensiunea creierul uman. Se spune ca avea bratele lungi, puternice,cu
degetele curbate, ceea ce-l ajuta sa se urce in copaci foarte usor.
”Australopithecus africanus” – spre deosebire de ”Australopithecus afarensis”, aceasta specie avea cutia craniana rotunda, creierul era mai mare, iar dintii mai mici. Au caracteristici, mai degraba, de maimuta cum ar fi: bratele mai lungi si mandibula mai pronuntat. A fost descoperit in Sterkfontein, Africa de Sud in anul 1947 si se spune ca a trait acum 2,5 milioane de ani.
”Paranthropus aethiopicus” – este un mister inca pentru paleontologi, deoarece s-au gasit foarte putine exemplare ale acestei specii. Prima data a fost gasit pe tarmul de vest al lacului Turkana din Kenya (Africa) si dateaza de circa 2,5 milioane de ani. Are o fata puternic proeminenta, dinti mari si un maxilar puternic, ceea ce indica faptul ca avea o muscatura zdravana. Volumul creierului este foarte mic: 410cc.
”Paranthropus boisei” – Un exemplar din aceasta specie s-a gasit in Olduvai Gorge, Tanzania. A trait acum 1,8 milioane de ani. In comparatie cu ”Paranthropus aethiopicus”, avea creierul putin mai dezvoltat(500cc – 550cc) si dintii mai mari.
”Homo rudolfensis” – S-a gasit un singur individ din aceasta specie in Koobi Fora din Kenia. Cutia craniana are un volum de 775 cc. Pe langa exemplarele mentionate mai sus, ”Homo rudolfensis” era si carnivor. Acest unicat este considerat de unii specialisti ca fiind ”Australopithecus africanus”, avand fata mai plata, dantura mai complexa si craniul mai mare. Dateaza de acum 1,9 milioane de ani.
”Homo ergaster” – se mai numeste si ”Homo erectus”. Se spune ca a trait in urma cu 1, 89 milioane de ani si a disparut acum 143 000 de ani. La inceputul perioadei sale a coexistat impreuna cu ”Homo rudolfensis” si ”Paranthropus
boisei”, iar la sfarsit, cu ” Homo floresiensis” si ”Homo sapiens”. Primul specimen a fost gasit in insula Java din Indonezia (Asia) de catre Eugene Dubois, un chirurg olandez. Inaltimea acestei specii variaza intre 145 cm si 185 cm, iar greutatea intre 40 kg si 68 kg. Astfel de specimene s-au gasit si in China (Asia), Georgia(Eurasia) si in tot estul Africii. Se spune ca primele topoare facute din piatra dateaza din intervalul in care au trait acestia.
” Homo heidelbergensis” – A fost descoperit in anul 1908 de catre un muncitor, aproape de orasul Heidelberg din Germania (Europa). Se spune despre aceasta specie ca avea fruntea mai lata, cutia craniana mai mare decat speciile anterior mentionate. Indivizii din aceasta specie au fost primii care si-au construit adaposturi din frunze si pietre. Au trait in perioada 700 000 si
200 000 in Europa, Asia (China) si in estul si sudul Africii. Inaltimea medie la barbati este de 175 cm, iar la femeie 157 cm, iar greutatea 62 kg la barbati si 51 kg la femei. Odata cu evolutia acestei specii, putem spune ca au luat nastere si primele ritualuri.
”Homo neanderthalensis” – A trait in Europa si sud-vestul Asiei in perioada 200 000 – 28 000. Este cea mai apropiata ruda a omului de astazi. Acesti indivizi au confectionat arme sofisticate, stiau cum sa controleze focul, traiau in adaposturi, isi confectionau si purtau haine facute din blana animalelor, erau vantori foarte priceputi, faceau ,ocazional, obiecte simbolice
sau ornamentale si isi ingropau semenii morti. Pana la ”Homo neanderthalensis”, nici o alta specie nu a avut un comportament atat de sofisticat. Primul exemplar a fost descoperit in Germania in anul 1829. Inaltimea medie este de 164 cm la barbati si 155 cm la femei, iar greutatea 65 kg la barbati si 54 kg la femei.
”Homo floresiensis” – A fost descoperit in anul 2003 in Liang Bua din Indonezia (Asia). Se presupune ca au trait intre 95 000 si 17 000. Inaltimea lor era de 106 cm (estimat dupa un schelet de femeie) si greutatea de 30 kg (estimat dupa un schelet de femeie).
”Homo sapiens” – Au aparut in urma cu 200 000 de ani , au evoluat in Africa iar in present se afla in toata lumea. Preistoricul ”Homo sapiens” a specializat armele de vanatoare, folosind ace de pescuit si harpoane pentru pescuit, sulite si arcuri cu sageti pentru vanatoare. Dupa ce a reusit sa-si procure hrana, acestia si-au construit sate, mai tarziu, satele au devenit orase, iar orasele metropole.
Articole recente:
- AB generator – Pareri despre AB generator
- Animalute spre adoptie
- Dezvaluirile cutremuratoare ale unui medic
- Campania FARA ALCOOL LA VOLAN
- La nunta cu formatia STIL din Tulcea
- Cum poti sa castigi 300 RON in 10 minute
- Poze cu pisici frumoase din viata reala
- Tower Bridge este cel mai inalt pod din Londra
- Turnul Londrei a servit drept resedinta monarhilor englezi
- MMA Constanta cel mai bun club din Constanta
Articole similare:
- Labirintul din Creta a existat ?
- Sahara – o mare imensa fara apa
- Bancul zilei: Bula si Strula in Rai
- Insula Pastelui o minune a lumii medievale
- CONGO – Rezervatia Okapi – girafele de padure din Congo
- Bancul zilei – Ionica dupa Romanii au talent
- Misterul Atlantidei
- Constelatia Andromeda
- ACTA – utilizatorii de internet urmariti de providerii de internet ! STOP ACTA !
- Bancul zilei: Bula mananca bomboane
With all these silly webseits, such a great page keeps my internet hope alive.