Taj Mahal – Simbol al dragostei

Simbolul dragostei Taj Mahal

Simbolurile dragostei nu pot defini iubirea in toata complexitatea ei , dar pot reprezenta puncte de reper in calea noastra catre acest sentiment absolut. Cel mai reprezentativ monument al amorului este, de departe, Taj Mahal-ul.

Este situat in localitatea Agra din India, pe marginea raului Yamuna. Constructia Taj Mahal-ului a demarat in anul 1631 din ordinul imparatului mogul Shah Jahah, in memoria celei de-a doua sotii, Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Aceasta a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil al lor, dar, inainte de ultima suflare, a reusit sa-i spuna imparatului ceea ce si-ar dori: sa-i construiasca un mormant, sa-si iubeasca fiii, sa se recasatoareasca si sa-i viziteze mormantul la fiecare aniversare. Durerea din sufletul imparatului a fost de nedescris, in cateva luni dupa moartea printesei, acesta incaruntind.

20 000 de oameni au muncit pentru a ridica impresionanta cladire, iar materialele au fost aduse din intreaga Indie si din alte regiuni ale Asiei cu ajutorul a 1000 de elefanti. Constructia a durat 22 de ani, fiind imbinarea perfecta a urmatoarelor stiluri arhitecturale: persan, indian, islamic si turcesc.

Asezata pe o terasa de marmura alba, scoate in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Inauntrul mormantului este intesat de diferite plante si de fantani arteziene, formand astfel o gradina impresionanta. Aceeasi marmura este intalnita si in camera mortuara, prezentand sculpturi cu modele florale. Decoratiunile cu pietre pretioase il fac stralucitor, fiind descris ca fiind ”proiectate de uriasi si finisate de bijutieri”. In vremurile trecute, in interior era amplasat un grilaj de aur masiv si o textura de perle direct pe lespedea funerara(acestea au fost furate).

La rasarit, intreaga capodopera, vazuta din exterior, ia o tenta de roz, la lasarea serii – alb-galbui, iar in lumina lunii straluceste ca o bijuterie, datorita numeroaselor pietre pretioase incrustate in marmura.

Potrivit legendei, imparatul Shah Jahah ar fi vrut sa-si construiasca un mormant similar, urmand sa fie construit pe partea cealalta a raului Yamuna, din marmura neagra. N-a reusit, fiind intemnitat de propriul fiu (in 1658 devenind imparat), timp de 9 ani de zile, alinarea lui fiind aceea ca, putea sa vada, zi de zi, evoluatia grandioasei cladiri . A murit inaite de finalizarea constructiei si a fost inmormantat in aceeasi camera cu printesa, sicriul lui devenind singurul obiect asimetric din intreaga creatie impresionanta.

Poetul englez ,Edwin Arnold, a descris Taj Mahal-ul ca fiind “nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră”.

Simbolul dragostei Taj Mahal

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *