Stancile Niagarei – fundal spectaculos pentru aventura

In fiecare minut, 169 de milioane de litri de apa ai raului Niagara – care uneste lacurile Erie si Ontario – cad de la o inaltime de 50 de metri peste stancile ce alcatuiesc o potcoava uriasa. Ceata groasa pluteste permanent deasupra abisurilor, invaluind micul vas „Zana ceturilor”., de la borbul careia, in fiecare an, mii de turisti imbracati in mantale de ploaie strident colorate, urmaresc magnificul spectacol al naturii.

Indienii au numit faimoasa cascada „Apa tunatoare”. Caderile de apa sunt situate la granita dintre S.U.A. si Canada si constituie un fel de Mecca americana pentru turisti, pentru amatorii de suveniruri si pentru cei cu ganduri sinucigase. Scriitorul englez, Charles Dickens, impresionat de teribila forta a naturii, a scris: „Am avut senzatia ca parasisem Pamantul si aruncam o privire in Paradis.” Conationalul sau, Oscar Wilde, pe de alta parte, asistand la infloritorul turism marital, a declarat: „Cascada Niagara este cea mai mare dezamagire a casniciei americane.”

Putini sunt aceia ce se pot desprinde de forta spectacolului. De departe, poti auzi zgomotul caderii puhoiului de ape, din apropiere, simti pamantul vibrand sub picioare. Cascada Niagara este si mai impresionanta in timpul primaverii, cand raul Niagara transporta blocuri de gheata din lacul Erie catre cascada. Zeci de mii de sloiuri se pravalesc in adanc spargandu-se, formand apoi dedesubt o mare bariera de gheata.

Sezonul turistic incepe in luna mai. In fiecare an, 13 milioane de oameni viziteaza cascada, intr-un ritm mediu de 35.000 de turisti, zilnic. Nu toti vin pentru a privi – unii vor sa fie ei cei vazuti. Si aceasta, pentru ca Niagara este o scena ravnita de toti cei care vor sa se dea in spectacol. Multi au incercat sa treaca peste cascada cu barca. Altii si-au masurat fortele cu cascada folosind butoaie, precum Charles Stephens. Englezul, tata a unsprezece copii, a cerut sa fie bagat intr-un butoi de stejar si aruncat in cascada. Raul Niagara a mai scos la tarm doar mana sa, inca legata de capacul butoiului.

Locul a fost „aglomerat” si in alte timpuri, dar participantii erau doar soldatii. In 1812, Statele Unite au declarat razboi Angliei, deci si Canadei, colonie britanica, si , intr-o ofensiva-fulger, au ocupat orasul din peninsula Niagara si malurile cascadei. Au trecut doi ani de zile pana cand Isaac Brock, guvernatorul Canadei Superioare, a reusit sa-i determine pe americani sa se retraga. Pana in ziua de azi, exista numeroasele monumente istorice pe malul vestic al raului Niagara, amintind de acel razboi care a generat pentru prima oara un sentiment national canadian in sanul vechii colonii britanice.

Pentru turistii care trec acum granita nu mai are importanta daca „apele tunatoare” se afla in Canada sau in Statele Unite. Ei cauta, mai degraba, urmele trecutului colonial britanic, pentru ca, dupa vizitarea cascadei, o raita prin minunatul peisaj al regiunii viticole din peninsula ori prin simpaticul centru al orasului, Niagara-on-the-Lake, este un lucru firesc, aproape obligatoriu, iar in fosta capitala a Canadei Superioare vechea traditie britanica este onorata cum se cuvine.


VIDEO: CASCADA NIAGARA CANADA/SUA

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *