Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este un sfant megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile traditionale, de obicei pe data de 23 aprilie, este patron al unui numar de tari si regiuni: Angliei, Aragon, Catalonia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Moldova, Palestina, Portugalia, Rusia si orase: Timisoara, Beirut, Cáceres, Genova, Lod, Moscova, Drobeta Turnu-Severin, Botosani.

Sfantul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Inca de tanar ramane fara tatal sau, care a murit marturisind credinta crestina. Impreuna cu mama sa, se muta in Palestina. S-a inrolat in armata romana si s-a facut remarcat prin indemanarea cu care manuia armele. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorhe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane (a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului). Ziua sfantului se serbeaza cu mese bogate si cu daruri.
Din cei aproximativ 950.715 de romani care isi aniverseaza onomastica de Sfantul Gheorghe, 759.886 sunt barbati, majoritatea acestora, respectiv 589.215, purtand numele de Gheorghe sau Ghiorghe.
Alaturi de acestia, vor fi in sarbatoare si cei care poarta numele de George (141.472), Gheorghita sau Ghiorghita (24.109).

Dintre femei, cele mai multe poarta numele de Georgeta. In aceasta zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghita sau Ghiorghita, Gherghina si Geta.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *