Sarbatorile lunii martie si insemnatatea acestei luni

In luna martie (”Mart”) incepe primavara, vremea se incalzeste treptat. Legendele spun ca Mart a luat cate o zi din fiecare celelalte luni pentru a-si depasi toti ceilalti frati. Acum incep si zilele Babelor (zilele Martei sau Dochiei), traditie imbogatita de o multime de povesti ce ilustreaza lupta dintre iarna si primavara, dintre intuneric si lumina. Martie mai este denumit si ”Germanar” (”Incoltitorul”),natura incepand sa prinda viata si culoare.
Luna martie este luna in care nu trebuie sa iti dispara zambetul de pe fata, in care sa radiezi frumusete si sa imparti acest sentiment de bine cu toata lumea din viata ta!
In Statul Nebraska se celebreaza pe data de 1 Martie admiterea in Statele Unite ale Americii; in Statul Texas se sarbatoreste pe 2 Martie independenta de Mexic. Pe 4 Martie in Pennsylvania se comemoreaza garantarea cartei statului lui William Penn in 1681. Irlandezii celebreaza pe 17 Martie sarbatoarea sfantului Patrick. In Maryland pe 25 Martie exista o aniversare a primilor colonisti din anul 1634; tot in martie are loc si festivalul evreiesc Purim, in a patrusprezecea zi a lui Adar, conform calendarului evreiesc; in Romania sarbatorim pe 1 Martie martisorul, pe 8 Martie ziua femeii, iar pe 9 Martie, conform calendarului ortodox, Sfintii Mucenici.
Simbolurile lunii martie sunt: violetele si acvamarinul.

Sarbatorile romanesti:

– 1 martie: Martisor; Baba Dochia; Intrarea in Zilele Babelor
– 8 martie: Ziua femeii
– 9 martie: Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei (dezlegare la vin si ulei)
– 10 martie: Intrarea in Zilele Mosilor
– 17 martie: Alexie; Ziua sarpelui
– 25 martie: Buna Vestire (Blagovestenia; Ziua Cucului) – dezlegare la peste

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *