Sarbatoarea Craciunului

Mos Craciun

Mos Craciun

Fiind in preajma Sarbatorilor de iarna (prilej de bucurie, momente ce ne fac sa devenim mai altruisti si mai fericiti in sanul familiei) m-am gandit sa rememoram un pic ce a insemnat Craciunul de-a lungul timpului.

Stiati ca au existat momente in care Craciunul nu era sarbatorit si chiar se descuraja celebrarea acestei sarbatori, considerata in acele vremuri ca fiind o festivitate pagana?Preotii sustineau ca era o ofensa adusa lui Dumnezeu. Exista si o lege in acest sens impunanadu-se o amenda de 5 silingi pentru cei care totusi indrazneau sa-l sarbatoreasca. Crestinarea sarbatorii a fost facuta de Papa Iulius I, in anul 336. Acesta stabileste 25 decembrie ca data oficiala a nasterii lui Iisus.

O alta poveste 😉

In noaptea nasterii lui Iisus, Fecioara Maria simtind durerile nasterii ii cere adapost peste noapte lui Mos Ajun. Acesta o refuza si o trimite la fratele sau mai bogat – nimeni altul decat Mos Craciun. Ajungand la el acasa Maica Domnului o gaseste acolo pe Craciuneasa, sotia Mosului, care fara sa stea pe ganduri o ascunde in grajd( stiind ca niciodata sotul sau cel zgarcit nu va fi de acord). Afland de isprava sotiei sale Mos Craciun( un batran ursuz, rau si zgarcit) ii taie mainile. Fecioara Maria infaptuieste o minune si o vindeca lipindu-i Craciunesei mainile la loc.

Vazand minunea ce-a infaptuit-o Maria, Mos Craciun se caieste, se roaga lui Dumnezeu pentru a-l ierta de faptele sale necuviincioase si spre a arata ca regreta profund, a doua zi, isi imparte intreaga avere copiilor saraci. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare an, Mosul intra pe horn si ne pune cadourile mult asteptate sub brad.

Craciunul inseamna familie, fericire, belsug si revederea celor dragi. Craciunul inseamna unitate…impodobirea bradului( un adevarat ritual la care ia parte intreaga familie), daruirea de cadouri celor dragi , mersul la colindat – o adevarat bucurie pentru cei mici si pentru cei mari deopotriva.

Dar dragii mei pana la Mos Craciun trebuie sa vina Mos Nicolae… ceea ce inseamna alte cadouri numai daca vom fi cuminti si ne vom face ghetutele…sa speram ca nu va primi nimeni nuielusa 🙂
Sa aveti Sarbatori minunate alaturi de cei dragi!

Nume ale lui Mos Craciun in lume:

Romania – Mos Craciun
Anglia – Kris Kringle sau Father Christmas
Belgia – De Kerstman
Italia – Babbo Natale
Germania – Weihnachtsmann sau Sankt Nikolaus
Suedia – Jultomten sau Christmas Brownie
Hawaii – Kanakaloka
Chile – Viejo Pascuerro
Franta – Pere Noel
Japonia – Hoteiosho sau Santa Kurohsu
Rusia – Ded Moroz

[php function=2]

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *