SANSSOUCI o minune a timpurilor noi

sanssouci

DOCUMENTARE ONLINE

Unul dintre cele mai faimoase palate ale dinastiei Hohenzollern, Sanssouci se afla in partea de est a pacrului cu acelasi nume din Potsdam. Termenul vine din limba franceza (sans souci) si inseamna „fara griji”. Constructia se ridica in Germania in perioada 1745-1747.

Resedinta de vara a regelui Frederic al II-lea al Prusiei a fost construita initial din 12 camere. Intr-una din acestea, numita Sala de Marmura, se adunau savantii si filosofii impreuna cu regele. Nu numai ca regele a intocmit singur primele schite pentru constructie, dar a supravegheat si lucrarile de renovare conform proiectului arhitectului Ludwig Persius. In plus fata de schita initiala, s-au contruit doua edificii secundare.

Stejarii care cresteau pe dealuri au fost taiati la ordinul regelui Frederic Wilhelm I si folositi la consolidarea solului mlastinos in timpul constructiei orasului Potsdam. In locul lor s-a plantat vita de vie si asa au luat nastere celebrele gradini Sanssouci. Au fost adusi butasi din Portugalia, Italia, Franta. Intalnim si smochini. De la an la an se aduceau imbunatatiri palatului. In 1745, la poalele dealului a fost amenajata o gradina decorativa in centrul careia a fost construita o fantana mare in anul 1748. Treptat, aceasta a fost inconjurata cu statui din marmura ale lui Venus, Mercur, Apollo, Diana, Iuno, Jupiter, Marte si Minerva dar si de simbolurile elementelor apa, foc, aer si pamant.

Amplasarea palatului Sanssouci pe culmea dealului acoperit cu vita-de-vie reflecta acea legatura puternica dintre om si natura dar si armonia convietuirii acestora.

Regele Prusiei dorea ca verile sa si le petreaca aici. In parc s-a construit si un castel pe care acesta la denumit „ casa mica a vierului”. Peisajele si atmosfera il ajutau sa se dedice inclinatiei sale artistice.

Vechea moara care se afla pe acest deal inca din 1736, a fost inlocuita in 1791 cu una noua, oandeza. Din pacate, in ultimele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, a ars complet (1945).

Aceasta a fost restaurata in timp de iubitorii morilor de vant din intreaga Germanie.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *