Sahara – o mare imensa fara apa

Desertul ocupa o treime din suprafata Africii si se extinde in continuare

Dupa cum spune Biblia, Pamantul era la inceputuri „pustiu si fara forma”. Cea mai intinsa regiune arida de pe Glob este Sahara. Masoara pe putin 9 000 000 de kilometri patrati si se intinde de la Est la Vest intre Marea Rosie si coastele marocane ale Atlanticului, iar de la Nord la Sud intre Mediterana si Sahel.

Sahara nu a aratat mereu a pustiu si inform. Acum 400 de milioane de ani, aici era o mare care s-a „golit” cand puternice miscari tectonice i-au inaltat fundamentul. In sudul Marocului s-au gasit urme ale unui trecut oceanic: fosile ale unor cefalopode si ramasite ale unui recif de corali. Acum 170 milioane de ani in urma, padurile acopereau o buna parte din desertul acual, iar Africa de Nord era populata de nenumarate turme de dinozauri. Repetatele transgresiuni si regresiuni marine au lasat in urma straturi groase de sare, nisip, pietris si schelete. In timpul ultimei glaciatiuni, cu 10 000 pana la 25000 de ani in urma, Sahara avea aspectul unei savane. Cu timpul, pasunile din nordul Africii s-au uscat. Lipsa ploilor si cresterea temperaturii au transformat inverzitele savane in stepe aride pentru inceput si apoi in desert. Chiar si asa, Sahara adaposteste inca animale. In apropierea ochiurilor de apa traiesc gazele si muflonii. „Pestii de nisip” – soparlele vaneaza insecte. Aici mai intalnim serpi, scorpioni, un soi de sobolani cu coada foarte lunga pe care localnicii ii numesc okaoakao.

Oamenii care traiesc in desert incerca sa se foloseasca de imensul rezervor de apa freatica din subsol. In unele locuri, la distanta de 50-100 de metri se sapa cate un put pana la panza freatica iar apa este transportata  prin conducte subterane catre foggaras, oazele artificiale.

Allah nu ar fi putut darui beduinilor ceva mai folositor decat dromaderul. „Corabiile desertului” pot rezista pana la o saptamana fara apa – daca au fost bine adapate in prealabil. Un dromader insetat poate bea pana la 120 litri de apa, depozitand lichidul in tesutul adipos al cocoasei.

PERIOADA OPTIMA: din martie pana in aprilie; din octombrie pana in noiembrie

CAZARE:  Les Dunes d’Or, in oaza Merzounga

DE VAZUT DE ASEMENEA: Rissani – mausoleul stramosilor  dinastiei Alaouit, care este la putere si acum.

GALERIE FOTO SAHARA:

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *