Rusaliile – Sarbatoare, Superstitii sau motiv de distractie ?!

Rusaliile reprezinta Pogorarea Sfantului Duh si este una dintre cele mai importante sarbatori crestine, Ielele sau Sarbatoarea Cincizecimii, se celebreaza la 50 de zile de la Paste. Cu siguranta, Rusaliile sunt cea mai veche sarbatoare crestina alaturi de cea a Pastilor, semnificand ziua de nastere a Bisericii Crestine.

 

Cuvantul romanesc "rusalii" deriva, probabil, indirect, din lat. Rosalia, prin termenul din gr. medie ρουσάλια si sl. rusalija.

Incepand cu anul 2008, prima si a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere. (cf. Legea nr. 202/2008 – MO 728 din 28.10.2008)

Lunea Rusaliilor este zi nelucratoare in Romania, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Tarile de Jos, in unele cantoane din Elvetia, Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria, Togo.

In Suedia nu mai este zi nelucratoare din 2006, an in care la 6 iunie (sarbatoare nationala suedeza) a devenit zi nelucratoare. Nu este zi nelucratoare in tari cu traditie catolica: Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia, Camerun si nici in Rusia, tara cu traditie ortodoxa.

In paralel cu incarcatura religioasa atribuita acestei sarbatori, romanii, in functie de zona, pastreaza o serie de superstitii.

In aceasta zi, oamenii poarta pelin la briu sau in san, spre a fi feriti de mania ielelor. Acum nu se merge la camp, pentru ca Rusaliile ii pedepsesc pe cei ce o fac cu boala zisa amorteala, dambla, luat de vant sau ologeala.

In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc.

De Rusalii sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele. E bine sa ai la tine trei fire de usturoi, in sin sau la briu. Femeile duc la biserica frunze de nuc si de tei. De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamini, nu se mai culeg ierburi de leac.

Daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.

Rusaliile pedepsesc pe aceia care lucreaza in aceasta zi considerata a dansului lor, si nu o pretuiesc si sarbatoresc cum se cuvine.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *