Principii esentiale ale artei Feng Shui

ANIMALELE CELESTE

Alta data, formele topografice erau comparate si asociate cu animalele mitice precum: dragonul si tigrul, broasca testoasa si pasarea Phoenix.

Cel mai puternic – DRAGONUL, este principalul simbol al artei FENG SHUI si reprezinta forta, creativitatea si puterea. Acesta este YANG. Utilizat drept motiv decorativ, are rolul de a indeparta demonii. Conform traditiilor din vechime, dragonul atotputernic aduce ploaia si timpul frumos in functie de dispozitia sa schimbatoare, transmitand norocul.

Cel mai feroce – TIGRUL, reprezinta energia si principiul activ. Prin vitalitatea sa, reprezinta un animal YANG al estului, dar tigrii albi au fost asociati principiului YIN si vestului.

Cel mai rezistent – BROASCA TESTOASA, negresit datorita raportului direct pe care il are cu elementul apa, este asociata nordului si iernii, precum si Lunii si fazelor acesteia.

Nemuritorul – PASAREA PHOENIX, care seamana cu un batlan, este o pasare mitica de o splendoare nemaintalnita, inzestrata cu o mare longevitate si cu puterea de a renaste din propria cenusa, dupa ce a fost mistuita de flacarile unui rug. In mod simbolic corespunde sudului, verii, culorii rosii si focului, fiind asociata soarelui si vietii, dar si nemuririi.

CELE CINCI ELEMENTE

Teoria celor cinci elemente reprezinta unul dintre fundamentele artei Feng Shui.

In limba chineza, aceasta teorie este cunoscuta sub denumirea Wu Xing. Wu reprezinta cifra 5, iar alaturarea cuvantului Xing poate fi tradusa prin cinci energii Chi diferite, care actioneaza in momente diferite.

Cele cinci elemente sunt Apa, Lemnul, Focul, Pamantul si Metalul. Aceste elemente se zamislesc si se distrug reciproc: apa face sa creasca lemnul, dar stinge focul, focul produce cenusa, care devine pamant, dar topeste metalul, metalul incalzit degaja vapori care produc apa, dar taie lemnul atunci cand devine topor sau fierastrau, lemnul alimenteaza focul dar saraceste pamantul absorbindu-i substantele hranitoare, pamantul creaza metalul dar absorbe apa.

Fiecare element pus in prezenta celorlalte poate crea un FENG SHUI pozitiv sau negativ, care va da nastere unui destin bun sau rau.

Chinezii le-au atribuit un animal, o culoare, un anotimp, un sentiment, o meserie etc: lemn – amabilitate, foc – politete, pamant – credibilitate, metal – curaj, apa – inteligenta.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *