Porcusorii de Guineea

In ciuda numelui lor, Porcusorii de Guineea nu sunt nici porci si nici nu provin din Guineea.

Ei provin, de fapt, din Muntii Anzi  din America de Sud.

Porcusorul de Guineea este o specie care face parte din clasa Mammalia (mamifere), Ordinul Rodentia (rozatoare), Subordinul Hystricomorpha, Familia Caviidae, Subfamilia Caviinae, Genul Cavia.

In cercurile stiintifice de specialitate numele speciilor genului Cavia (Pallas, 1766) si numarul lor prezinta adesea un subiect de discutie. Exista denumiri care de unii cercetatori sunt considerate ca nume al unei specii distincte ale genului Cavia, pana cand de altii sunt considerate doar ca sinonime ale unor specii deja existente ale genului Cavia.

Cei mai multi cercetatori considera valabila sistemul de clasificare a Institutului Smithsonian (Mammal Species of the World, Smithsonian Institution), dupa care genul Cavia are cinci specii.

In natura porcusorii de Guineea traiesc in grupuri de cate 5-10 indivizi, aceasta forma de viata este avantajoasa pentru ei, avand o mai mare sansa de supravietuire in salbaticie.

In genele acestor mici mamifere dragalase a ramas intiparit instinctul sociabil, varianta domestica prefera si ea viata in grup. Daca vrem ca porcusorul nostru sa se simta bine, sa-i oferim un prieten.

Pe langa folosirea lor ca sursa de hrana, samanii vechilor triburi sud-americane ii foloseau si in ritualurile lor religioase sau in medicina populara.

Cele mai cunoscute boli in care samanii foloseau porcusorii, fie pentru stabilirea diagnosticului fie pentru determinarea eficientei tratamentului, erau (si inca sunt, pentru triburile izolate din Anzi) tifosul, reumatismul sau arterita.

Majoritatea porcusorilor de guineea traiesc, in medie, aproximativ 4 pana la 5 ani dar sunt si cazuri cand pot atinge venerabila varsta de 8 ani. In cartea Recordurilor este inregistrat un porcusor de guineea care a murit la varsta de 14 ani si 10 luni.

Porcusorii de guineea sunt foarte activi sexuali si au o rata buna de reproducere? Astfel, atata masculii cat si femele sunt apti pentru reprducere la numai 4-5 saptamani de viata. Totodata, o femela poate ramane din nou insarcinata chiar si la 6 ore dupa ce a nascut (desi acest lucru ii poate afecta sanatatea).

Porcusorul de Guineea va avea acces in permanenta la apa de baut. Este gresita ideea, ca el nu are nevoie de apa. Este o mare diferenta dintre a supravietui, sau a trai sanatos! Desi verdeturile, legumele si fructele contin o cantitate semnificativa de apa, este greu de apreciat ce cantitate de lichide ar asigura nevoile sale zilnice, aceste nevoi fiind influentate si de temperatura mediului, umiditatea aerului, greutatea/starea porcusorului etc.

Fanul are un rol deosebit in digestia porcusorului, mentinandu-l sanatos. Se va da fan proaspat in fiecare zi si in tot cursul anului. Hrana special conceputa pentru porcusori nu poate inlocui fanul, oricare tip de hrana ar consuma, fanul trebuie sa fie permanent in fata lui!

Porcusorul de Guineea este un erbivor al carui sistem digestiv e asemanator cu cel al calului, cu cecum voluminos si colon proximal. Necesita hrana vegetala cu un continut mai scazut de proteine, si mai bogat in fibre, continutul inalt de fibre fiind un element esential in dieta lui.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *