Ora de Psihologie – Invitatie la cunoasterea de sine si a celorlalti

Psihologia este stiinta care cauta raspunsuri la intrebari de genul: „Cine sunt eu ?”, „Cum ne cunoastem ?”, „Cum am devenit ?”, „Cum am evoluat pentru a ajunge aici?”, ofera chei pentru a aplica cunostintele transmise.

La ce ne folosesc raspunsurile acestor tipuri de intrebari?

Omul care se cunoaste stie ce ii este folositor, deosebeste ceea ce poate face de ceea ce nu poate face, stie sa aleaga binele in detrimentul raului.

In perceptia mea, psihologia este un ghid in interpretarea propriului comportament si a realitatii de zi cu zi.

Ea s-a cladit cu ajutorul unor cercetatori din domenii invecinate: fiziologie, fizica, medicina, filozofie, telologie, sociologie. Cu fiecare „imprumut” de la cele mai sus enumerate, psihologia si-a conturat mai bine profilul pana a ajuns independenta.

Principalele metode ale psihologiei sunt: observatia (studierea sistematica si intentionata a comportamentului in conditii normale, in absenta interventiei observatorului si in scopul unei descrieri detaliate), studiul de caz (investigarea detaliata a unui singur individ in scopul de a generaliza rezultatele observatiei la intreaga populatie ), experimentul (presupune provocarea unui fenomen psihic in conditii bine determinate, cu scopul verificarii unei ipoteze), chestionarul (metoda folosita in diagnosticul psihologic.

Prin intermediul lui, un grup de persoane isi exprima opiniile, atitudinile sau parerile despre comportamentele din anumite circumstante) , testul (situatie standardizata in care raspunsurile oamenilor sunt masurate folosind etaloane specifice populatiei din care fac parte).

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *