Nikola Tesla – miracolul omenirii

Nikola Tesla s-a nascut in ziua de 10 iulie 1856, in satul Smiljan din Croatia, tatal lui fiind preot, iar mama sa, inovatoare. Conform legendei, acesta s-a nascut in miezul noptii, in timpul unei furtuni cu descarcari electrice majore. Pana inaintea implinirii varstei de 18 ani, Nikola Tesla a invatat 6 limbi.

In anul 1884, el emigreaza in Statele Unite ale Americii. Lefter fiind, Nikola se prezinta lui Thomas Edison (inventator, 11 februarie 1847 – 18 octombrie 1931), acesta din urma angajandu-l imediat. Edison recunoaste in Tesla un potential concurent periculos, Nikola prezentandu-i planurile sale despre curentul alternativ si ale motorului polifazic, ca fiind mult mai eficiente decat sistemul lui Thomas bazat pe sistem continuu. Oamenii din zilele noastre spun ca Edison era la un nivel inalt, din punct de vedere stiintific, dar Tesla era cu multe nivele deasupra lui.


VEZI VIDEO: SECRETELE “RATACITE” ALE LUI NIKOLA TESLA

In ciuda faptului ca Edison a incercat sa-l discrediteze pe Tesla in fata lumii, curentul alternativ polifazic este adoptat. Din 1897, atat curentul alternativ, cat si Nikola Tesla, devin nume familiare intregii lumi. In 1898, in timp ce-si perfectiona patentii inventiei transmiterii radioului fara fir, laboratorul lui arde in mod suspect din temelii, trimitandu-i munca in urma cu cativa ani, iar pierderile materiale estimandu-se la suma de un milion de dolari. Datorita remarcabilelor abilitati mentale si a memoriei sale fotografice, Tesla reuseste sa-si recladeasca intreaga munca.

In 1899, Tesla se muta in Colorado Springs sa experimenteze undele terestre si atmosferice. Aici isi dezvolta teorii despre captarea surselor nelimitate de energie ce pot fi utilizate de catre oameni si dezvolta tehnologia de a produce curent la uimitoare tensiuni si amperaje. A fost una dintre realizarile de varf ale inventatorului.

Curentul alterantiv, radioul(finantator J.P. Morgan – 150000 dolari), lumina fluorescenta, telecomanda, robotizarea sunt doar putine exemple din totalul de 700 de inventii patentate de acest om. Nikola Tesla a facut posibila avansarea tehnologiei intr-o noua era.

A murit in data de 7 ianuarie 1943 intr-o camera a hotelului ”New Yorker” din New York. A fost inmormantat in anonimat. Dupa moartea lui, mostenirea sa de 700 de patente importante aluneca si ele in anonimat. Este aproape uitat de toata lumea, cu exceptia guvernului Statelor Unite ale Americii. Bunurile lui Tesla au fost sechestrate timp de 10 ani intr-o magazie a guvernului.

Inventiile lui isi aduc aportul zilnic la stiinta, la medicina si la ambientul nostru. Poate ca aceasta a fost vizualizarea suprema a lui Tesla.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *