Mos Craciun si Bradul

Impodobirea bradului este cel mai indragit si respectat obicei de Craciun.
Este ca un ritual, produce bucurii de nedescris in sufletele intregii familii, in special celor mici.

Respectat cu sfintenie, obiceiul a devenit mai degraba ca un adevarat ritual, se stie ca-n casa far-un brad impodobit Mosul nu mai vine. De cate ori nu asteptam cu ardoare , cand eram copii, bradul? Acel minunat gigant verde cu ramurile lui uimitoare ce intrau pe usa inghesuite, odata cu tatal obosit si bucuros cand ne vedea chipul?

De cate ori nu ne-am imaginat , in timp ce impodobeam bradul, ca suntem in Laponia langa Mos si il vedem punandu-ne deja ,ajutat de elfi, cadourile speciale in uriasii saci rosii? Nerabdarea provocata de asteptarea bradului este cea mai dulce … bine nici chiar atat de dulce precum ce gasim sub brad ;).

Impodobirea pomului de Craciun este un obicei european, provenind de la persoanele germanice sau chiar ariene, bradul fiind considerat de acestia – simbolul vietii. Obiceiul impodobirii bradului in Marea Britanie a fost adus de catre printul german Albert, in anul 1834. Primul pom de Craciun a ost amplasat pentru prima data intr-o piata publica din Strassbourg in 1605, insa era impodobit numai cu mere rosii.

Bradul decorat ca in zilele noastre a aparut in anul 1611, in localitatea Breslau, din Polonia, fiind impodobit de catre ducesa Dorothea Sybille von Schlesien. O contributie importanta a patrunderii acestui obicei in Romania apartine studentilor care invatau in universitati din Viena sau Berlin, aducand cu ei, cand se intorceau in Romania, si aceasta datina a germanilor, care a fost preluata apoi de personalitati ale Romaniei, fascinati de mirosul de brad, care ofera un farmec aparte sarbatorii de iarna.

Astfel, cu beteala, beculete, globuri si tot felul de alte decoratiuni, in casele romanilor, pomii sunt nelipsiti, iar sub acestia sunt asezate cadourile. In prezent impodobitul bradului este cel mai indragit obicei din Sarbatoarea Craciunului, datorita simbolurilor reprezentate: iubire – la impodobirea lui participand intreaga familie; bucurie si fericire – sub el sunt puse cadourile; viata, trainicie si sanatate – pentru caracteristaca-i verdeata chiar si in timpul iernii cand afara e zapada.

Va uram sa aveti parte de un brad superb, asa cum va doriti, multa sanatate, fericire si iubire!

Pontul CIBOSTECA.ro : impobodobirea bradului devine atat de usoara cu o mana de ajutor…si noi ne-am gandit si la asta.

Afla tendintele anului in impodobirea bradului de sarbatori

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *