Misterul Atlantidei

Misterul Atlantidei

Misterul Atlantidei

Atlantida este unul dintre cele mai fascinante mistere ale omenirii. Povestile despre disparitia ei au trecut de la o generatie la alta. Povestea Atlantidei dateaza din anul 350 i.e.n., de la scrierile filozofului grec, Platon. El este singurul scriitor al Greciei antice care a mentionat de Atlantida.
Platon a scris ca Atlantida a fost distrusa de un cataclism urias si, ca intr-o zi si-o noapte, a disparut in mare. Este o poveste fantastica, dar este posibil? Putea o singura catastrofa distruge o civilizatie intreaga in asa scurt timp? Privind in urma, Pamantul a fost des afectat de explozii, valurile tsunami au distrus coastele continentelor, ucigand mii de oameni, cutremurele au distrus orase intregi, iar eruptiile vulcanilor, asemeni exploziilor nucleare, au distrus suprafete vaste. Deci, exista fenomene naturale ce pot sta la bazele relatarii lui Platon.Inainte sa descoperim Atlantida, trebuie sa stim exact ceea ce cautam. Ce indicii ne-a lasat filozoful grec? El descrie Atlantida in 40000 de cuvinte, uimitor de detaliat. Platon spune ca era un oras vast, in forma de cercuri concentrice de pamant si apa. Era construit din roci rosii, negre si albe. Oamenii care traiau acolo sacrificau tauri. In acea zona traiau elefanti. Acesta mai relateaza ca ar fi existat in jurul anului 9000 i.e.n. si, cel mai important, a fost distrusa de o catrastrofa, disparand in mare.
Pentru unii oameni, aceste scrieri sunt harta unei comori transmisa in timp. Multi au urmat-o, ajungand la concluzii diferite in legatura cu locatia Atlantidei, deoarece reperele lui Platon sunt dificil de interpretat. Platon mai spune ca Atlantida se afla in fata ”stalpilor lui Heracle”,care,potrivit traditiei, sunt stramtoarea Gibraltar(intre Europa si Africa de azi). Unii cred ca arhipelagurile invecinate, Azore si Canare, sunt ramasite ale Atlantidei. Oamenii au sugerat ca aceasta utopie poate fi in orice colt al lumii: Antarctica, Marea Chinei de Sud, Irlanda, Spania, America, muntii Anzi si chiar intr-un lac din Republica Dominicana.Momentan, nu s-a descoperit inca, dar se crede ca unii atlati (locuitori ai Atlantidei) au supravietuit distrugerii lumii lor si ca au naufragiat in locuri unde au dus stiinta lor superioara cuturilor noi, aflate la inceput. Unii cred ca i-au ajutat pe egipteni la costruirea piramidelor, egiptenii nefiind o civilizatie destul de dezvoltata pentru a ridica asemenea structuri. Acestia nu ar fi putut stapani calcule matematice complexe si nu ar fi putut face sculpturi desavarsite cu unelte din cupru. Alti oameni sustin ca i-ar fi ajutat si pe mayasi sa construiasca incredibilele temple.

In aceasta calatorie, in cautarea orasului pierdut a lui Platon, au fost explorate o varietate de situri pe uscat si sub ape. In Malta, traia odata o civilizatie uitata care a construit temple. Constructiile lor marete dateaza dinaintea celor din Egiptului antic. In Bahamas, au fost descoperite structuri misterioase. Pot fi stanci naturale, dar unii le leaga de Atlantida. Langa Cuba, imaginile de pe un sonar, au dezvaluit o intreaga insula, cu cladiri intacte, scufundate in adancurile oceanului. Pe insula Santorini(Grecia), exista vestigii ale sofisticatei culturi minoice care a existat in regiune lui Platon si care a fost distrusa de una dintre cele mai grave eruptii vulcanice din istorie.
Fiecare dintre aceste locuri au asemanari cu descrierea lui Platon. Insa nici unul nu se potriveste perfect. Dovezile pe care le avem ne arata ca Atlantida ramane un mister, nimic mai mult decat un mit.

A existat cu adevarat Atlantida sau este o fabula platonica?

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *