Meseria de Administrator de Retea

administrator de retea,network administratorADMINISTRATOR DE RETEA

DESPRE MESERIA DE ADMINISTRATOR DE RETELE

CUM SA DEVII ADMINISTRATOR DE RETEA

Calculatoarele si retele au devenit “instrumente indispensabile” incepand de la companiile mici pana la companiile mari precum multinationalele.

Administrator de Retea este o meserie frumoasa pentru pasionatii de calculatoare ce detin cunostinte peste medie in domeniul IT.

Este o meserie frumoasa, poate fi banoasa, dar din pacate in Romania un Administrator de Retea este deseori confundat si cu web developer, grafician, trainer, operator validare date si multe altele ce implica un calculator, telefon sau imprimanta.

Vezi mai jos carti recomandate pentru un Administrator de Retea

Lasand aceste aspecte nefericite la o parte, sa stiti ca un administrator de retea este in general o persoana care lucreaza intr-un birou cu echipamente IT, dar si cu oamenii.

Un administrator de retea trebuie sa detina cunostinte peste medie despre sistemele de operare server precum Linux sau Windows Server. Daca vorbim despre Linux Server sau Windows Server multi confunda sistemele de operare Desktop precum Windows 7, Windows 8, Ubuntu Desktop cu editiile server. Un sistem de operare server difera ceva mai mult de un sistem de operare Desktop si necesita multe cunostinte de TCP/IP, Baze de Date (MySQL, Oracle, MSSQL, Firebird), principii de functionare ale unui dns server, web server, mail server, ftp server, file share, vpn server, firewall, tehnici de backup, cloud computing si nu numai.

Nu uitati ca cheia este informatia. Daca nu stiti de unde sa incepeti atunci va recomandam noi cateva carti care nu trebuie sa va lipseasca din biblioteca: Manualul network pentru administrarea si depanarea retelelor CD-rom – Mike Meyers, Retele de calculatoare – Ghidul Incepatorului – Bruce Hallbery, Retele locale de calculatoare de la cablare la interconectare – Emil Cebuc, Vasile Teodor Dadarlat, Tot ce trebuie sa stii despre Internet – Traian Anghel, Solutii pentru problemele cauzate de calculator – Steve Bass, Instrumente Linux – Michael Schwarz, Jeremy Anderson, Peter Curtis, Steven Murphy, TCP/IP – The Ultimate Protocol Guide (este o carte scumpa, dar completa), IP Network Design, Cloud-Computing, Managing Active Directory with Windows PowerShell, Linux in a Nutshell, IT Service Management, Guide To Firewalls And Network Security, Apache Server 2.0, Computer Networks, Microsoft Visual Basic 2010 Step by Step.

Va recomand sa incepeti sa cumparati cartile exact in ordinea prezentata de noi. Incepeti cu cele mai usoare dupa care puteti trece la cele mai scumpe, dar totodata mai detaliate. Este cea mai usoara cale sa deveniti un Administrator de Retea bun.

Administratorul de retea trebuie sa fie o persoana diplomata, calma, atenta la detalii si care se informeaza in permanenta despre noile tehnologii.

Din pacate aceasta meserie te obliga sa fii disponibil 24/24 si trebuie sa mai stiti ca nu intotdeauna lucrurile stau roz. De multe ori se lucreaza sub presiunea timpului si pierderea totala sau partiala a datelor este dusmanul numarul 1.

Un aspect frumos este faptul ca aceasta meserie te pune in diverse situatii placute sau neplacute din care ai tot timpul de invatat ceva nou.

Daca apreciati diversitatea relatiilor umane si va plac si calculatoarele atunci poate fi o meserie ideala.

Articole recente:

Articole similare:

1 comment for “Meseria de Administrator de Retea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *