Masuri de prim ajutor

primul ajutor,prim ajutorMASURI DE PRIM AJUTOR

SITUATII DE PRIM AJUTOR

Deoarece accidentele pot apare oriunde si sub diverse moduri: accidente de circulatie, caderi de la inaltime, calamitati naturale, agresiuni umane, inec, etc., cunoasterea si aplicarea unor masuri si proceduri simple de prim ajutor la locul accidentului, pot reduce consecintele accidentului si pot chiar salva vieti. De multe ori, traumatisme minore se pot solda cu decesul victimei, din cauza neacordarii primului ajutor sau a efectuarii unor manevre gresite, care agraveaza leziunile existente sau pot chiar produce altele noi. De accea va recomandam sa luati la cunostinta, atat practic cat si teoretic, de principiile de baza ale primului ajutor.

Nu uitati insa sa apelati 112 dupa ce sesizati un asemenea caz.
In functie de tipul accidentului, va puteti ajuta de trusa de prim-ajutor pe care ar trebui sa o aveti in autoturism si daca totusi nu va aflati cu masina la locul accidentului, apelati de urgenta la cineva din jur care are o asemenea trusa.

De retinut este ca persoana care acorda primul ajutor sa fie calma si sa nu dea curs instalarii starii de panica, pentru aplicarea cat mai corecta si in timp util a masurilor de prim ajutor.
Aceasta trebuie sa identifice cauza accidentului si se orienteze, repede, la fata locului, de ce ustensile si metode se poate folosi pentru a ajuta victima.
Incercati sa nu intrati in contact cu lichidele victimei (saliva, sange)prin care se pot transmite diverse boli.

Asigurati zona de desfasurare si nu permiteti aglomerarea perimetrului in care se ofera primul ajutor.
Puteti incerca sa scuturati victima si sa o intrebati ce i s-a intamplat, rugati-o sa deschida ochii. Daca victima raspunde la intrebari, deci este constienta, lasati-o in pozitia in care ati gasit-o si asigurati-va ca un echipaj de la 112 va veni in cel mai scurt timp posibil.

Daca victima este inconstienta, este posibil ca limba sa-i cada in spate spre faringele posterior, blocand astfel caile aeriene superioare. Facand o hiperextensie a capului si ridicand barbia, limba se ridica si elibereaza caile aeriene. Strigati dupa ajutor.

Eliberati gatul de eventualele haine stranse. Incercati sa inlaturati orice cauza de obstructie evidenta din gura (dantura rupta, proteze dentare rupte, saliva, sange etc.). astfel, caile respiratorii fiind libere, observati daca victima respira adecvat. Aplecati-va asupra victimei cu fata catre torace si ascultati la nivelul cavitatii orale a victimei zgomotele respiratorii, simtiti daca exista schimb de aer apropiind obrazul de nasul si gura victimei, observati miscarile pieptului.

Verificati-i pulsul. Acesta poate fi simtit in orice loc care permite arterei sa fie lipita de un os, cum ar fi la gat (artera carotida), la incheietura mainii (artera radiala), in spatele genunchiului (artera popliteala), in partea interioara a cotului (artera brahiala) si aproape de incheietura gleznei (artera posterior tibiala). Aceasta etapa poate fi executata simultan cu verificarea respiratiei, timp de 5-10 secunde.

Va prezentam cateva situatii in care se poate interveni ca prim ajutor:
• Victima nu respira si nu are puls – prima masura luata in acest caz este apelarea 112. Apoi se incepe resuscitarea prin masaj cardio-respirator extern. Se fac 2 respiratii gura la gura urmate de 15 compresii toracice daca o singura persoana efectueaza manevra si 1 insuflatie urmata de 15 compresii toracice daca sunt doua persoane care efectueaza manevra.
• Victima nu respira, dar are puls – in acest caz prima etapa de actiune consta in efectuarea unui numar de 10 ventilatii artificiale, dupa care apelati 112, solicitand ajutor medical calificat. Apoi reevaluati starea pacientului si actionati in functie de ceea ce constatati. In cazul in care situatia a ramas nemodificata, continuati ventilatia, verificand periodic pulsul pacientului.
• Victima respira si are puls – daca victima respira si are puls, dar este inconstienta, trebuie asezata in pozitia laterala de siguranta. Ingenunchiati langa victima, apoi eliberati caile aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea barbiei. Asezati bratul cel mai apropiat al victimei in unghi drept fata de corp, indoind antebratul in sus. Treceti celalalt brat al victimei peste torace, asezand dosul palmei pe obrazul victimei. Ridicati genunchiul victimei (cel opus fata de salvator), tragandu-l in sus si mentinand piciorul pe pamant. Prindeti cu o mana umarul opus fata de salvator si cu cealalta mana genunchiul pacientului. Intoarceti pacientul lateral spre dumneavoastra; asigurati-va ca se sprijina pe genunchi si pe cot, rearanjati capul in hiperextensie si deschideti gura. Apelati 112, solicitand ajutor medical calificat. Apoi reevaluati situatia si supravegheati pacientul pana la sosirea echipajului medical.
• INSOLATIA – in zilele toride de vara, nici macar umbrela si palaria nu ne pot salva de la insolatie. Specialistii ne recomanda sa evitam in asemenea zile plimbarile lungi, activitatile fizice intense in aer liber si sa consumam cat mai multa apa si sucuri din fructe naturale.
Simptomele sunt ameteala, lipsa transpiratiei, varsaturile fara stare de greata si frisoanele. In cazuri mai grave sepoate ajunge la delir si chiar la coma. De obicei, persoanele afectate de insolatie au gura uscata, febra mare si dureri de cap. Urina este inchisa la culoare, inima incepe sa bata tare, iar ritmul respiratiei este crescut. Persoana afectata trebuie sa se retraga intr-un spatiu racoros si ferit de soare; trebuie sa indeparteze de la baza gatului cravata, esarfa, haine stramte. Pentru reducerea temperaturii corpului, este bine sa stopiti victima cu apa, dar nu foarte rece, pe fata si trebuie monitorizata in permanenta temperatura corporala. Daca aceasta creste peste 38,5 grade se aplica comprese cu apa rece pe maini si pe gat si i se va da sa bea apa pentru hidratare.

Daca starea se agraveaza cu voma si febra mare, se recomanda consultarea de urgenta a unui medic specialist.

Atentie ca bolnavul nu are voie sa inghita pastile impotriva febrei, aspirina, paracetamol su orice alt medicament.
• ASFIXIERE – incetarea respiratiei, fata vanata, maini si picioare reci, batai slabe ale inimii.
Indepartati persoana de locul unde s-a produs asfixia si apelati 112. Asezati persoana pe spate, cu capul intr-o parte si incercati respiratia artificiala pana cand persoana incepe sa respire.
• INEC Se apeleaza urgent la Serviciul de Ambulanta la 112.
Persoana se scoate din apa, se intinde pe spate si i se verifica respiratia.
Se incearca eliminarea lichidului inghitit prin exercitarea unor presiuni consecutive asupra abdomenului
• FRACTURA, LUXATIE, ENTORSA
Fractura – ruptura oaselor (fracturi inchise) sau a oaselor si a pielii (fracturi deschise).
Entorsa – indoirea, rasucirea sau intinderea fortata a ligamentelor fara deplasarea oaselor din articulatie.
Luxatia – intinderea sau ruperea ligamentelor si deplasarea osului in articulatie.
La fracturi inchise si luxatii, se imobilizeaza partea vatamata in pozitia cea mai comoda (pentru evitarea transformarii fracturilor inchise in fracturi deschise). Transportati urgent accidentatul la spital
• LESIN (LIPOTIMIE) – Pierderea temporara a cunostintei fara disparitia pulsului (putand indica o afectiune grava). Asezati persoana pe spate, cu capul mai jos decat trunchiul, in scopul irigarii creierului. Verifica pulsul si respiratia si indepartati hainele stramte.
Daca este necesar, apelati la Serviciul de Ambulanta la 112.
• HEMORAGIE
Hemoragiile pot fi oprite prin presiune digitala si prin aplicarea garoului.
In primul caz, pana la oprirea hemoragiei (hemostaza) se apasa direct pe rana folosind un pansament curat.

Garoul poate fi improvizat dintr-un tub de cauciuc, o curea sau o fasa de tifon (putand fi mentinut maxim o ora si jumatate).

Garoul se aplica in cazul hemoragiilor membrelor, la o distanta de rana, deasupra cotului sau a genunchiului, prin strangere treptata.

Garoul se desface la fiecare 15-20 minute pentru a permite sangelui sa circule.

Se transporta persoana accidentata la cel mai apropiat spital.
• ELECTROCUTARE poate produce moartea aparenta. Indepartati persoana de sursa de tensiune. Scoateti de sub tensiune instalatia ce a provocat electrocutarea.
Asezati victima in pozitia culcat pe loc uscat (pe paturi sau pe haine), desfaceti-i gulerul, cureaua si, eventual, se scot hainele si se pun sticle cu apa calda in jurul corpului.
Aplicati metoda respiratie artificiala pana la aparitia semnelor vitale.

Pentru cei interesati sa aprofundeze atat practic cat si teoretic, pentru a se simti in siguranta si pentru a-i putea si pe altii la nevoie, puteti apela la cursuri de initiere in „primul ajutor si managementul diferselor tipuri de accidente.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *