MARELE ZID CHINEZESC
DESPRE ZIDUL CHINEZESC
Este considerat unul dintre cele mai grandioase monumente arhitecturale ale lumii. De-a lungul istoriei acestui stat au fost ridicate trei Mari Ziduri Chinezesti. Lungimea constructiei este de 8851 km si 800 de metri latime.
Primul zid a fost edificat in secolul al III-lea i.Hr., in timpul domniei imparatului Qin Shi Huangdi. La ridicarea constructiei au participat un milion de oameni, ceea ce reprezenta a cincea parte a populatiei de atunci.
Marele Zid Chinezesc s-a claditi cu pretul vietii multor oameni, stransi si adusi cu forta din toate colturile tarii, pentru ca imparatul sa asigure terminarea zidului la momentul prevazut.
Pentru a distruge invatatura confucianismului, imparatul a ordonat incatusarea si trimiterea cu forta sa muneasca la Marele Zid, a invatatilor confucieni.
Al doilea zid a fost construit incepand din anul 206 pana in anul 220 d. Hr., de catre imparatii dinastiei Han, pentru apararea tarii de huni.
La constructia celui de-al treilea Zid au contribuit in jur de un milion de oameni. Planul constructiei prevedea ca fiecare turn sa fie amplasat in aria de vizibilitate a altor doua. Mesajele urgente erau transmise prin intermediul tobelor, fumului sau a focului, in timpul noptii.
In antichitate, Zidul reprezenta un obstacol serios in fata cotropitorilor. Trecerea in partea cealalta se facea prin puncte speciale de control cu porti care erau ferecate noaptea. Permisul de intrare se obtinea cu acordul organelor superioare carora li se prezenta un fel de declaratie completata de calator. Fara permisiune, nimeni nu avea dreptul sa treaca. Deoarece procedura era de durata, in unele cazuri treceau mai multe luni pana la aprobare, s-au instalat in fata portilor corturi de asteptare.
Ceea ce a ramas in picioare si in ziua de azi din Marele Zid Chinezesc, s-a construit in mare parte in timpul dinastiei Ming (1368-1644). Materialele folosite au fot caramizi si blocuri de piatra.
Dinastia Qin din Manciuria a reusit sa cucereasca China, depasind bariera zidului. De-a lungul conducerii dinastiei, constructia a fost daramata de capriciile vremii.
In anul 1984, la initiativa lui Deng Xiaoping, a fost demarat programul pentru restaurarea Marelui Zid Chinezesc. Finantarea a venit din partea mai multor companii chinezesti si internationale , dar si din fonduri particulare.
Gigantica constructie, considerata dupa volum ca fiind cea mai mare de pe glob, a fost lasata in paragina incepand cu secolul al XIX. Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Numai o mica parte din Zid a fost reabilitata si accesibila turistilor.
In acest articol veti gasi informatii despre Marele Zid Chinezesc
Articole recente:
- AB generator – Pareri despre AB generator
- Animalute spre adoptie
- Dezvaluirile cutremuratoare ale unui medic
- Campania FARA ALCOOL LA VOLAN
- La nunta cu formatia STIL din Tulcea
- Cum poti sa castigi 300 RON in 10 minute
- Poze cu pisici frumoase din viata reala
- Tower Bridge este cel mai inalt pod din Londra
- Turnul Londrei a servit drept resedinta monarhilor englezi
- MMA Constanta cel mai bun club din Constanta