Manastirile din varf de stanca

In Tesalia, calugarii greci si-au gasit pacea sufletului in muntii de la Meteora

In greaca, metéoros trimite la traiectoria unui meteorit, la ceva care pluteste intre cer si pamant. Sus, aproape de cer si departe de pamant, se afla si manastirile de la Metéora, din Grecia. Calugarii le-au ridicat in varful stancilor, care se inalta ca niste turnuri de peste 300 m, deasupra raului Péneios.

 Incursiunile sarbilor de la inceputul secolului al XIV-lea, in Tesalia bizantina au impus, probabil, constructia primelor asezari si manastiri in cele mai in accesibile locuri de pe terasele stancoase si in varfurile muntilor.  Folosind franghii si scari strans legate, calugarii si-au adus cu greu materialele de constructii, iar mai tarziu au improvizat adevaratele macarale, cu cosuri mari din plase de franghie, pentru a-i ridica atat pe ei cat si pe cele trebuincioase la locul santierului.

Una dintre primele manastiri de la Metéora, Agios Stéfanos (Sf. Stefan), a fost ridicata in 1332 sub imparatul bizantin Andronic al III-lea. In 1356 a inceput constructia uneia dintre cele mai mari manastiri Metamórphis (Schimbarea la Fata), aflata pe cea mai inalta stanca, Plati Litho (Piatra Lata). Aici le era interzis femeilor sa intre, nici macar pentru a aduce de mancare chiar daca intreaga comunitate ar fi fost amenintata sa moara de foame.

De-a lungul lungii dominatii turcesti inceputa in 1420, s-au tot adaugat schituri, in sec al XVI-lea numarul lor ajungand la 26. In 1483 calugarii au inaltat mica manastire Hagia Triada (Sf. Treime). Oricat de anevoios era drumul, hotii tot au reusit sa plece de acolo cu cateva icoane pretioase (1979).

De-a lungul secolului al XIX-lea, doar 7 dintre ele mai erau locuite, iar in perioada celui de-al doilea razboi mondial, viata monastica a incetat aproape complet. Tesalia a devenit camp de lupta.

Pe la mijlocul anului 1960, calugarii au inceput sa vina din nou in manastiri, mai ales in cele care puteau fi reparate. Acum sunt populate sapte dintre acestea, dintre care una de calugarite. Calugarii numai sunt atat de intransigenti cu femeile, ca in trecut. Li se permite intrarea in manastiri cu conditia sa poarte rochii lungi care sa le acopere picioarele.

 

PERIOADA OPTIMA: din mai pana in iunie, din septembrie pana in octombrie

CAZARE: Hotelul Amalia din Kalampaka (la 3 kilometri de manastiri)

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *