Jaguarul cea mai rapida felina

Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer specific continentului american, din familia felidelor. Arealul actual al jaguarului se întinde din Mexic, se continuă prin America Centrală și ajunge până la sud de Paraguay și nordul Argentinei.

Animal musculos, jaguarul are, la maturitate, 59-96 kilograme. Masculii pot ajunge la greutăți-record de până la 150 kg. Lungimea variază de la 1,62 m până la 1,83 m, la care se adaugă lungimea cozii, cam de 75 cm. El poate atinge pana la 120 de kilometri pe ora si este cel mai rapid mamifer din lume.

Jaguarul apare in cele mai diverse habitate: teritoriul sau de vanatoare se intinde de la jungla deasa prin stufaris si papuris, pana in padurile de pe malul apelor. Il putem intalni si in spatii deschise unde iarba deasa si stancile ii ofera ascunzis in timpul vanatului. Este un mamifer solitar si vaneaza de la cerb pana la broaste.

În timpul vânătorii, umblă în vârful labelor cu ghearele retrase, atingând solul doar cu perniţele (plantare şi palmare). De obicei, se furişează cu grijă în apropierea celorlalte animale, apoi cu ajutorul muşchilor puternici ai membrelor posterioare şi ai spatelui, se aruncă brusc asupra animalului. După ce au prins şi au doborât prada, o omoară, zdrobindu-i vertebrele cervicale printr-o muşcătură puternică sau acoperindu-i cu botul orificiile nazale şi gura până ce animalul se sufocă.

Ca multe feline, jaguarul trăiește solitar, cu excepția femelelor care isi cresc puii. Adulții vin în cotact numai în perioada împerecherii, în rest, evită să se întâlnească.
In prezent, jaguarul este considerat o specie pe cale de disparitie, din cauza vanatului agresiv din ultimii 50 de ani (blana lor fiind foarte valoroasa).

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *