Ironbridge

ironbridgeIRONBRIDGE
Marea Britanie, anul 1781

De unde pana unde ideea unui „pod de fier” si cine ar putea fi autorii acestui revolutionar proiect?

Nimeni altii decat John Wilkinson, proprietarul unei uzine de fonta despre care toata lumea stia ca era obsedat de fier. Acest lucru este demonstrat de palaria de fier pe care o purta, sicriul de fonta in care a fost ingropat si monumentul de fonta care a fost instalat la mormantul acestuia. Lui ii apartine ideea de a construi nave.

Cel de-al doilea autor al acestui plan indraznet este un industrias-inginer, Abraham Darby al III-lea.
Pentru a face fata raului Severn, care primavara isi creste nivelul apei pana la 12 m si deterioreaza majoritatea constructiilor si podurilor din jurul raului, constructorul Thomas Pritchard s-a gandit la constructia unui pod din fonta.

Echipa de constructori, incepuse lucrul la pod si desi primele incercari nu au avut succes, lucrul a continuat si in cel mai scurt timp au fost turnate primele piese ale podului.asamblarea lor se facea la locul constructiei. Ridicarea podului a durat cateva luni iar in anul 1781, acesta a fost deschis. Ulterior, in apropierea acestei constructii, a fost intemeiat orasul Ironbridge, numit astfel in cinstea celebrului pod.

Traditia de a vizita vinerea atat podul cat si piata deschisa langa acesta este respectata si in prezent.
In anul 1795, fluviul Severn s-a revarsat insa de data aceasta constructia din fier a rezistat dezastrului natural de proportii.
Podurile din fonta inaltate ulterior, au functionat pana la jumatatea secoului al XIX-lea, mai tarziu fiind inlocuite cu constructii din fier si otel.

In anii 70 ai secolului al XX-lea, podul a fost restaurat. In prezent sunt incluse si muzee si cartiere reconstruite partial din zona industriala Blist Hill. Aici se incadreaza si furnalul in care Abraham Darby a folosit, pentru prima data, in loc de carbune de lemn, cocsul.

In 986, Ironbridge a fost apreciat drept parte a Patrimoniului UNESCO si a devenit atractie turistica majora in Shropshire.

Pe data de 10 iulie 2003, Regina si Ducele de Edinburgh au efectuat o vizita la Shropshire si au ales sa parcurga acest minunat pod pe jos.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *