Insula Pastelui o minune a lumii medievale

insula pastelui,minuni,minuni medievaleMinune a lumii medievale

INSULA PASTELUI (Rapa Nui)

Chile, secolul al X-lea d.Hr.

Insula devenita proprietatea statului Chile in anul 1888, a fost explorata prima data in anul 1722 de catre cercetatori europeni. Acestia au ajuns pentru prima data aici in Duminica Pastelui si de aceea i s-a dat acest nume.

In expeditia din 1770, exploratorii au remarcat aceeasi populatie prietenoasa, precum si pamanturi lucrate.

Acest loc a devenit celebru prin ramasitele acestei culturi si anume giganticele statui denumite „moai” si masivele platforme de piatra demunite „ahu”. S-au descoperit 887 de astfel de statui, in diferite stadii de lucru. Ele sunt sculptate din roca vulcanului Rano Raraku si sunt impartite in doua categorii: statuile vulcanului „ochii care privesc cerul” si celelalte, cu spatele intors spre mare.

Greutatea uriasilor variaza intre 3 si 14 tone iar inaltimea de la 3 la 14 metri. Un singur exemplar depaseste 270 de tone. Cele mai vechi dintre statui dateaza din jurul anului 700 iar majoritatea sunt facute in perioada 1000-1500.

Exista multe teorii despre felul in care au fost transportate pana la malul oceanului. In urma investigatiilor, acestea ar fi fost tractate cu ajutorul franghiilor. In functie de marimea statuii era nevoe de 50-100 de barbati la transportarea lor. Statuile nu au picioare.

Scopul exact pentru care s-au constuit acesti giganti nu s-a descoperit.

Un numar mic de „moai” au fost acoperite cu coroane si palarii facute din patra vulcanica de culoare rosiatica. Aceasta practica avea o semnificatie sacra, specifica fiecarui clan.

Ahu-urile, 240 la numar reprezinta morminte, cavouri pentru bastinasi. Unele dintre acestea nu au „moai” apartinand perioadei declinului carierelor de piatra, din care se scoteau gigantii.

Insula Pastelui a ramas fara locuitori in urma unei serii de evenimente devastatoare: capturarea sclavilor de catre negustorii peruani, epidemia de variola declansata pe insula in mod intentionat, epidemiile de tuberculoza, confruntarile dintre bastinasi, marii crescatori de oi si misionari.

Insula este plina de pesteri, multe ditre ele prezentand urme de activitati umane, unele dintre ele servind ca fortificatii. Multe dintre acestea se regasesc in legendele si miturile locale.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *