Instinctul – intelepciune programata inainte de nastere

Unul dintre cele mai misterioase instincte este acela al migratiei: „Nu incape nici o indoiala ca fenomenul este de tip evolutiv.

Pasarile originare din regiunile calde s-au deplasat probabil spre alte regiuni in cautarea hranei.” Conform parerii generale, migratia este o condiuta instinctiva „independenta de experienta anterioara”.

In ceea ce priveste distanta parcursa, recordul il detine randunica arctica.

Ea isi face cuibul la nord de cercul polar arctic. La sfarsitul verii isi ia zborul spre banchizele din apropierea Polului Sud.

Astfel parcurge anual cate 35000 km.

Dendroica striata cantareste aproximativ 20 grame, paraseste Alaska pentru a poposi pe coasta de est a Canadei sau pe cea a Noii Anglii unde, in asteptarea unui curent rece, se indoapa cu mancare acumuland grasime. La sosirea acestiua, pasarea isi ia zborul. Apoi, deasupra Atlanticului la aprox 6000 m altitudine, intalneste un curent dominant, care o transporta spre America de Sud.

Dar de unde stie aceasta zburatoare ca ea trebuie sa astepte un front de aer rece, semn ca va avea vreme buna si vand din spate? De unde stie ea ca numai la aceasta altitudine va intalni un vant din directia opusa care o va transporta in America de Sud?

In acest zbor de aproape 4000 km, timp de 3 sau 4 zile, lipsita de puncte de reper, ea se ghideaza numai dupa instinct.

Pinguinii Adelie … pasari incapabile sa zboare, se deplaseaza mergand sau inotand.

Acesti pinguini isi petrec iarna in mare, in intunericul aproape permanent al acestui anotimp. Experimentele demonstreaza ca se orienteaza probabil dupa soare sau stele. Se pare ca ele dispun de un ceasornic interior pentru a compensa miscoarea acestor corpuri ceresti. Pinguinii pot ramen luni intregi intr-o obscuritate aproape totala, in largul marii, si sa revin afara nici o eroare la colonia lor. Numele sau vine de la cel al sotiei unui mare explorator francez, care a descoperit si studiat prima data aceste pasari, in 1840. Dintre toate rasele, pinguinii Adelie sunt cei mai harnici. Odata cu venirea primaverii, chiar daca gheata de la mal inca nu este topita, ei sunt primii care apar pe tarmurile inghetate pentru a-si face cuiburile. Strang cu atentie toate pietricelele pe care le gasesc – culese cu ciocul – si le asaza una peste alta, facand niste ziduri circulare ce pot atinge si jumatate de metru inaltime! Lucru care ii va face pe pinguinii sositi mai tarziu sa le fure din pietre, in timp ce “proprietarul” este ocupat sa alunge alti hoti.

Iarna, caribu (renii) de Alaska migreaza spre sud, batand aproape 1300 km. Numeroase balene calatoresc aproape 10000 km deplasandu-se din apele Arcticii in cele ale Antarcticii, pentru ca apoi sa se reintoarca. Broasca testoasa de mare pleaca de pe coastele Braziliei spre micuta insula Ascension din Atlantic, la 2200 km de litoral ca apoi sa se reintoarca la punctul de plecare. Anumiti fluturi, Danais, pleaca toamna din Canada, multi iernand in California sau in Mexic. Unele deplasari depasesc peste 3000 km. Ei isi aleg domiciliul pe arbori bine adapostiti, pe acelasi copac, ba chiar pe acelasi trunchi, an dupa an. Da nu sunt aceiasi fluri de anul trecut!!

Dar intelepciunea instinctiva nu se limiteaza numai la migratie. Iata exemple doveditoare: milioane de termite oarbe isi sincronizeaza munca pentru a-si construi locuintele complexe. Cine le da posibilitatea sa faca asta? Instinctul

O micuta molie din genul Pronuba cunoaste etapele pe care trebuie sa le urmeze in vederea fecundarii incrutisate a florilor de yuca, etape care permit atat dezvoltarea noilor plante cat si a tinerelor larve. Cine le determina sa actioneze astfel? Instinctul

Puiul de cangur de dimensiunile unui bob de fasole, se naste orb si aproape in stare larvara. Pentru a supravietui el trebuie sa se catere cu propriile sale forte pe pielea abdomenului mamei, sa gaseasca singur marsupiul, sa intre in acesta si sa se instaleze singur la sfarcul unei mamele. Cine anume il face sa procedeze astfel? Instinctul

Aceste creaturi si multe altele, au intelepciune instinctiva.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *