INDONEZIA–BOROBUDUR – templul celor o mie de Buddha

Borobudur este cel mai important loc de pelerinaj din Java

Astrologii curtii au fost pusi sa afle care era locul din regat unde Soarele-barbat se impreuna cu Pamantul-femeie. Au fost cercetate horoscoape, s-au facut calcule si in cele din urma totul a fost evident: evenimentul divin avea loc exact pe un deal asemanator unui templu din centrul fertilei insule Java. La milocul secolului al VIII-lea, s-a ridicat replica muntelui mitologic Meru, in jurul careia, conform credintei hinduse, se invartea intreaga lume.

Optzeci de ani de munca

10 000 de culi au avut sarcina de a construi un templu in noua trepte pe inaltimea aleasa. Timp de optzeci de ani ei au stivuit 56640 de metri cubi de roca fara nici un pic de mortar, pana cand dealul initial a fost complet acoperit de altul facut de mana omului. Forma sanctuara a fost puternic influentata de budism, religia care avea sa cucereasca Java. Cand a fost gata, in anul 830, locul sacru a fost numit , „cei o mie de Buddha”.

Templul-munte de culoare galben-maronie, a devenit una dintre minunile sacre ale lumii pentru miile de pelerini ajunsi aici. La nivelul cel mai de sus al templului, pelerinii intalneau cea mai mare stupa – singura fara statuie inauntru, simbol absolut al pacii si iluminarii eterne, nirvana.

Cand vulcanul Merapi a erupt in 1006, Borobudur a suferit mari stricaciuni; satuile s-au rasturnat si un strat gros de lava a acoperit templul. In scurt timp jungla a invadat sanctuarul si astfel enorma constructie a dormit timp de secole.

Intre 1907 si 1911, Theodor van Erp, un olandez, a organizat primele restaurari sistematice, facand in acelasi timp foarte multe poze ale intregului complex. Traditia spune ca pelerinul care reuseste sa isi strecoare mana intr-una din fisurile niselor poate fi daruit cu o mare fericire.

PERIOADA OPTIMA: din aprilie pana in octombrie

ORE DE VIZITARE: zilnic, 6:00-17:00

GALERIE FOTO Borobudur – cel mai important loc de pelerinaj din Java

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *