Dupa cum ne-am obisnuit, incalzirea globala a inceput sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. Ce inseamna aceasta incalzire globala? Prin definitia pe care ne-o ofera Wikipedia, aflam ca incalzirea globala este fenomenul de crestere continua a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei, in imediata apropiere a solului ,precum si apei oceanelor mai ales in ultimele decenii.
Acest factor se spune ca duce la topirea calotei glaciare, lucru nedemonstrat pana acum. Ceea ce stim mai exact este ca zona arctica din regiunea Polului Nord are un ciclu natural de topire a ghetii, in care jumatate din aceasta se topeste vara, iar iarna ingheata la loc, ajungand la dimensiunea initiala. In anul 2008, Institutul Alfred Weneger pentru cercetari polare si marine au facut o expeditie stiintifica studiind temperaturile oceanului Antarctic(au participat 58 de savanti din 10 tari diferite). Dupa finalizarea expeditiei, Dr.Fahrbach a explicat: “Vara trecuta a fost cea mai calda inregistrata vreodata in zona arctica, iar in zona Antarcticii a fost una din cele mai reci si a fost insotita de formarea unei mari cantitati de gheata pe mare. Aceste tendinte trebuie verificate in decurs de mai multi ani, pentru a se vedea daca se confirma, rezultatele recentei expeditii nu sunt suficiente pentru a intelege evolutia fenomenelor pe termen lung.”
Trebuie sa mai fim atenti si la datele ce ni le ofera Institutul National de Geofizica din SUA care ne relateaza ca polul nord magnetic si-a schimbat coordonatele in anul 2000 cu 70 de km, ajungand astfel la coordonatele din anul 1590. Mai trebuie mentionat ca intre anii 1650 si 1690 temperatura de pe Pamant a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius(a scris Graumlich, L in lucrarea sa ” Long-Term Records of Temperature and Precipitation in the Pacific Northwest Derived from Tree Rings” din anul 1985) apoi a revenit la temperatura initiala. In concluzie, ceea ce numim noi ”incalzire globala” a avut precedent, iar temperaturile nu au crescut precum au ”prezis” unii oameni ca vor creste cu 7-8 grade Celsius in anul 2100.
Acesti ”profeti” presupun ca incalzirea globala se datoreaza activitatii umane, mai exact, prin emanarea CO2(dioxidului de carbon) in atmosfera prin arderea combustibililor. Aici pot contrazice din nou acesti ”prezicatori”, fii ai lui Nostradamus. Sa-ncepem cu semnificatia ”efectului de sera”. Wikipedia ni-l prezinta ca fiind un proces de incalzire al unei planete din cauza radiatiei reflectate de aceasta, care, in conditiile prezentei unor gaze in atmosfera, va fi reflectata inapoi spre suprafata. Atmosfera este formata din: 76.55% azot, 20,54% oxigen, 1,95% vapori de apa, 0,91% argon, 0,04% dioxid de carbon, 0,01% alte gaze. Pentru a putea vedea doar gazele cu efect de sera, trebuie sa inlaturam azotul, oxigenul si argonul.
Dupa cum observati in desenul de mai sus, dioxidul de carbon rezultat in urma activitatilor umane este foarte redus. V-ati intrebat vreodata :ce-ar fi daca nu ar mai exista dioxidul de carbon? E simplu – n-ar mai fi existat plante.
”Aztecii sau spalatorii de creiere” din ziua de azi ma fascineaza din ce in ce mai tare. Au avut o revelatie, au ajuns in anul 2100 si au constatat ca: populatia va fi de aproximativ 10 miliarde de oameni(unii spun ca 15,8 miliarde, altii spun ca 6,2 miliarde),80% dintre ei vor sta la orase, nu se vor mai vorbi 7000 de limbi, ci doar cateva sute(predominanta fiind engleza), populatia va trai, in medie, 81 de ani si va fi criza alimentara.
Cum puteti ,domnilor, sa spuneti asa ceva din moment ce voi nici macar nu stiti ce o sa se-ntample cu noi acum?
Articole recente:
- AB generator – Pareri despre AB generator
- Animalute spre adoptie
- Dezvaluirile cutremuratoare ale unui medic
- Campania FARA ALCOOL LA VOLAN
- La nunta cu formatia STIL din Tulcea
- Cum poti sa castigi 300 RON in 10 minute
- Poze cu pisici frumoase din viata reala
- Tower Bridge este cel mai inalt pod din Londra
- Turnul Londrei a servit drept resedinta monarhilor englezi
- MMA Constanta cel mai bun club din Constanta
Articole similare:
- SANSSOUCI o minune a timpurilor noi
- Constelatia Andromeda
- VIDEOCLIP Connect-R – Vara nu dorm
- Ora de vara in 2013
- Versuri Vara nu dorm – Connect-R
- Gheizerele islandeze un spectacol fascinant si uimitor
- Service LG Reparatii Electronice si Electrocasnice
- Orasul Interzis din China
- Costume de baie la moda in anul 2013
- Vara nu dorm in varianta de manea
In sfarsit si altceva decat cancan, elodia…
La cat mai multe articole cat mai frumoase!
Nici nu stiu de unde sa incep, in primul rand articolul de mai sus e scris de cineva foarte prost documentat.
1. Cand cauti date pe internet date care sa reflecte informatii stiintifice cauta pe Google Scholar si nu te limita la Wikipedia.
2. Cand se fac proiectii sau modele climatice, demografice sau legate de resursele naturale acestea sunt doar modele. Asta inseamna ca datele actuale INDICA spre un astfel de viitor iar astea nu sunt profetii.
3. Mie imi este clar ca autorul nu intelege ciclul carbonului in natura.
Ca sa ajut putin la acest subiect recomand autorului si cititorilor:
Un review stiintific: The Warming Papers – de David Archer si Ray Pierrehumbert (2011)
Un film documentar care explica foarte frumos si clar ciclul carbonului in natura, printre altele:
http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU (Home – 2009)
Cate ceva ce cu adevarat ar trebui sa fie stiri:
http://www.ted.com/talks/kirk_citron_and_now_the_real_news.html (Kirk Citron: And now, the real news )
http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY (curs tinut de Albert Bartlett)
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w&feature=player_embedded (Zeitgeist: Moving Forward)
http://www.thevenusproject.com/
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CD1EWGQDUTQ (Open Source Ecology)
Sper ca media sa inceapa curand sa scrie despre subiecte cu adevarat importante sau interesante si sa foloseasca surse de informare adecvate.
Andrei
Multumim pentru criticile aduse.
Noi tinem cont de toate criticile aduse pentru a ne putea imbunatati articolele.
Cu stima,
Echipa cibosteca.ro
A avea surse diferite si pareri diferite nu inseamna a fi prost informat.
A folosi surse partiale si a trage concluzii din acestea fara a pune informatia in context este o documentare proasta (partiala).