Identitatea aromanilor

Evident sunt romani, o spune chiar numele lor. Astazi aromanii pot fi intalniti in Romania, Grecia, Bulgaria, Albania si Macedonia. Numarul lor este greu de estimat, fiindca exista numeroase casatorii mixte, multi dintre ei nu mai vorbesc aromana, iar estimarile variaza de la 100 000 la 2 500 000. Ei nu trebuie confundati cu macedonenii(locuitori ai Republicii Macedonia).

Conform marturiei lui Cassius Dio, printre traci, pe ambele maluri ale Dunarii traiau Getii, numiti si Daci. Cei de pe malul drept erau numiti Moesi, la est de acestia erau Tribalii. Moesii si Tribalii au fost romanizati timpuriu( inca din secolul I ), fiind sub stapanire romana pana in secolul al VI- lea, in timp ce tracii de la sud de muntii Haemus( azi Balcani) au fost elenizati. Romanizarea popoarelor tracice, de pe ambele maluri ale Dunarii a dus la formarea Proto – Romanilor, mai tarziu diferentiindu-se in romani la nord de Dunare si Dobrogea si in aromani, megleno-romani si istro-romani la sud de Dunare. Diferentierea s-a produs prin instalarea slavilor intre ei si prin evolutie separata( in nord si in sud) din proto-romana, in romana si aromana. Limba romana prezinta o puternica influenta slava, maghiara si timpuriu germana, majoritatea cuvintelor elene fiind tranzitate prin intermediul bulgarilor, in timp ce limbile din sudul Dunarii prezinta o slaba influenta slava si o influenta directa traco-ilirica si greceasca antica tarzie.

In 579, Teofan Spodevnicul si Teofilcat din Spivodaca( cronicari bizantini) atesta ca locuitorii din Haemus vorbeau proto-romana( proto-romana insemnand prima romana, cuvantul proto are aceeasi semnificatie la aromani, chiar si dupa 1500 ani). In 976 , notat pentru prima oara de catre cronicarul bizantin Kedrenos, termenul de arman este inlocuit cu cel de vlah( exonim german adresat tuturor populatiilor romanice, si chiar pentru unele celtice – wales, inclusiv pentru populatiile din estul Europei si Balcani). Astazi, termenul este folosit, in mod normal, in special de catre greci, numai pentru a denumi aromanii. Numele de tsintsari este adresat aromanilor de catre sarbi si maghiari( se pare ca datorita frecventei mari a sunetelor tse si tsi). Un nume mai vechi este cel de cutovlahi ( vlahi schiop), dat de greci si folosit in contrast cu mavrovlahi( vlahi negri), atribuit celor de la nord de Dunare. O parte din albanezi si turci ii denumesc ciobani, datorita ocupatiei principale si traditionale a acestora.

Limba materna a aromanilor este limba aromana. Dupa unii lingvisti, limba aromana este o limba aparte din cadrul limbilor romanice, subgrupa limbilor romanice de est, ca si limba romana, megleno romana si istro romana. Alti lingvisti o considera ca fiind un dialect al limbii romane( impreuna cu dialectele dacoroman, meglenoroman si istroroman).

In prezent, aromanii sunt recunoscuti ca fiind minoritate in Macedonia si isi sarbatorec anual ziua pe data de 23 mai. Altii se intalnesc in fiecare an pe 15 august la Samarina( Grecia), dar au loc si altfel de comemorari, intalniri si festivaluri. Simbolul in care aromanii se recunosc este ” Soarele de la Vergina”.

O considerabila parte a aromanilor din Grecia s-a elenizat cu timpul , atat cultural cat si lingvistic si politic, fiind presati constant spre a-si abandona limba si traditiile. Biserica greaca a depus eforturi mari pentru asimilarea aromanilor. Romania a demarat o astfel de actiune, deschizand scoli in Pind, Macedonia si Epir deja in anii 1860. Initiativa infiintarii scolilor romanesti apartine unui grup de aromani stabiliti la Bucuresti( Zisu, Iordache, Goga, Cozacovici).

In Evul mediu, aromanii au infiintat o serie de mini-state autonome si au jucat un rol foarte important in obtinerea independentei unor state, cum ar fi Albania, Grecia si Bulgaria, fata de Imperiul Otoman. Sub stapanirea otomana acestia nu au mai putut infiinta state, fiindu-le distrus si cel mai reprezentativ, Moscopole, de catre armata turca in 1788.

Pozitia oficiala a guvernului grec este ca aromanii sunt greci latinizati. Statul grec este acuza ca a adoptat aceasta pozitie doar ca sa nu fie nevoiti sa le acorde aromanilor statutul de minoritate. Cultura si traditiile aromane nu sunt interzise de guvernul grec , insa aromanii sunt incurajati sa vorbeasca doar limba greaca. Multi dintre ei au o criza de identitate spunand ca ” Noi greci nu suntem , nici bulgari, albanezi sau macedoneni… chiar asa statul roman a uitat de copii lui…am ramas orfani, ai cui suntem? ”

Adunarea parlamentară a Consiliul Europei a adoptat un raport cu caracter de recomandare pe 24 iunie 1997, sugerand guvernelor țărilor unde locuiesc aromânii să faciliteze educația în limba aromână și folosirea acesteia în școli, biserici și media. Actualul președinte al Republicii Grecia Karolos Papoulias, născut în Epir la Ianina și el de însuși origine parțial aromână, nu pare să fie preocupat de soarta limbei aromâne, deși domnia sa este un militant fervent pentru drepturile etnice ale minorității grecești din Albania.

Pozitia oficiala a majoritatii societatilor culturale aromane, este de a se considera tracii latinizati de cultura si limba aromana, in Grecia, membri ai societatii elene, iar in Romania, ai poporului roman. O mica parte (20%) adopta pozitia guvernului grec si se considera minoritate in Romania (cu toate ca nu li s-a recunsocut acest statut), iar marea majoritate (80%) vor sa fie recunoscuti in Grecia ca minoritate nationala romaneasca, spre marea iritare a guvernului grec si in dauna politicii de prudenta a celorlalte societati aromane.

Urmeaza in articolele viitoare Aromanii din Diaspora, Macedonia si Albania.

Articole recente:

Articole similare:

2 comments for “Identitatea aromanilor

 1. stoicarodica2010
  20/11/2011 at 19:24

  Foarte interesant articol si documentat.Orice limba a unui popor sufera influente inevitabile.Dintre toate limbile ,aromana se aseamana pana la confuzie cu limba romana,nici decum cu alte limbi,greaca sau altele.Aceasta inseamna ca acesta minoritate s-a desprins din trunchiul falnic roman,proto-roman.Migratia cu oile i-a dus in muntii Pindului ,in Albania sau Muntenegru.Pana si in Muntenegru aromanii sunt numiti macedoneni,dar sunt considerati minoritari.Cei 80% de aromani se simt si, doresc sa fie recunoscuti in Grecia ca “Minoritate nationala romaneasca!”Deci,ca si Regele Carol I , consider ca aromanii sunt de vita veche pur romaneasca.Tara lor de bastina este Romania. Dialectul lingvistic nu pate sa-i transforme in minoritate deoarece ,suntem frati de sange.
  Pentru Romania aromanii au lansat celebritati care au emanat inalt patriotism ,talente uluitoare.Este deajuns sa pomenesc de Petre Tutea,Toma Caragiu,Ion Caramitru .
  Tuturor sanatate ,iubire si respect.

 2. carmen
  04/12/2011 at 23:57

  Multumim pt aprecieri, am vrut sa aratam aromanilor care se gasesc intr-o acuta criza de identitate ca nu suntem altecva decat ROMANI si asa vom ramane pentru totdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *