Freziile – Floarea primaverii

Daca vreti sa incantati pe cineva si sa ii transformati ziua intr-una parfumata, colorata si plina de optimism si energie, va recomandam un buchet generos de frezii. Gasiti mai jos caracteristici ale acestei incantatoare si parfumate flori. De asemenea, viitoarele miresici trebuie sa stie ca freziile emana sensualitate, au un miros delicat si vin intr-o mare varietate de culori. De obicei, miresele aleg sa puna freziile ca o completare in buchetele de trandafiri, insa ele arata foarte bine si ca atare. Totusi, pentru ca freziile sunt mai sensibile si se ofilesc mai usor, au nevoie sa fie puse pe microfon.
Problema este doar ca pentru a realiza un buchet in intregime din frezii, ai nevoie de foarte multe flori, ceea ce ridica foarte mult costul buchetului.

Freesia (Ecklon ex Klatt) este un gen de plante erbacee, perene din familia Iridaceae.
Speciile acestui gen sunt originare din sudul Africii si importate pentru prima data in Europa la sfarsitul secolului 19. Denumirea plantei dateaza din 1886 si a fost atribuita in onoarea medicului german, Heinrich Theodor Freese (1795-1876) de catre botanistul Christian Friedrich Ecklon (1795-1868). Denumirea populara romaneasca a plantelor din genul Freesia este Frezie sau uneori Fresie.
Freziile sunt plante erbacee, perene, care cresc din tuberobulbi mici (1 – 2,5 cm diametru), piriformi, alungiti sau sferici, cu invelis pergamentos. Au radacini subtiri care patrund adanc in sol. Tulpina lunga de 10 – 40 cm poarta cateva frunze dispuse pe doua randuri, liniar-lanceolate, cu nervuri paralele, lipsite de petiol, lungi de 10 – 30 cm si subtiri ca niste sabii. Tija florala este subtire si uneori curbata. Florile sunt alogame, hermafrodite, protogine, fiind grupate in inflorescente decorative in forma de spic unilateral. Sunt simple sau involte, au forma de trompeta, sunt foarte delicate, colorate in diverse nuante pale (alb, galben, crem, portocaliu, roz, rosu, mov, violet), fiind placut mirositoare, iar parfumul lor este asemanator iasomiei. Fructul este o capsula cu trei valve continand circa 15 seminte colturoase sau rotunde, de culoare brun-rosiatica.

Freziile sunt plante de gradina, cultivate pentru parfumul lor placut si aspectul delicat. Inmultirea freziilor se realizeaza prin bulbi sau seminte si pot fi plantate in gradina sau ca plante de apartament. Plantarea bulbilor se va face la sfarsitul verii, intr-un sol foarte hranitor, afanat si bine drenat. Cultura se realizeaza intr-un loc luminos si aerisit. Cultura la ghiveci, in apartament, este greoaie. Temperatura va fi de 15°C in primele 60 zile, apoi in functie de iluminat, iar udatul se face cu moderatie. Florile ofilite se vor indeparta pentru a incuraja deschiderea altora noi. Este de preferat ca plantele sa nu se pastreze in vecinatatea legumelor si fructelor deoarece sunt sensibile la etilena emanata de acestea.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *