VIDEO Fez – Mecca Maghrebului

Fez – Mecca Maghrebului

Zilele de glorie ale Fezului au apus de mult, dar orasul ramane unul dintre cele mai frumoase din lume. Inceputurile sale sunt invaluite in legenda si se intorc in timp pana in anul 800, pe cand, in Europa, Carol cel Mare se incorona imparat.

Se spune ca shariful Moulay Idris, stra-stranepot al lui Ali si al Fatimei (ginerele, apoi succesorul, respectiv fiica lui Mahomed), ar fi fondat aceasta asezare in plin desert. Cetele sale de calareti au infipt sulitele in pamantul campiei inconjurate de munti de pe malurile uedului Fez, la 250 de kilometri de stramtoarea Gibraltar, stabilind aici, pentru inceput, o tabara militara. In acest loc se vor ridica mai apoi zidurile „medinei” (orasului).

La Fez se afla locul sacru al Regatului Maroc: moscheea Zaouia Moulay-Idris II, numita astfel dupa intemeietorul dinastiei marocane a Alawizilor si dupa fiul sau. Edificiul, cu acoperis piramidal de culoare verde si cu porti de lemn bogat ornamentate, adaposteste mormantul primului alawid, fiind loc de pelerinaj pentru credinciosi, un fel de Mecca a Maghrebului.

Brutala izgonire a maurilor din Spania, devenita catolica, s-a dovedit a fi avantajoasa pentru oras. Refugiatii din Andaluzia erau tehnicieni, mestesugari cu experienta; ei creasera stilul mudejar (hispano-maur), stil care friza perfectiunea.

Inima spirituala a „Fez el Bali” (vechiul Fez) este „El Kairaouyne”, loc de rugaciune si universitate islamica, in acelasi timp. Paisprezece turnuri minunate strajuiesc una dintre cele mai mari moschei din lume. 22.000 de credinciosi incap in acest lacas de cult, sustinut de 270 de coloane. La est de Fez el Bali, pe o terasa, se afla „Fez el Jedid” – noul Fez. Acesta a fost construit in secolul al XIII-lea si, cea mai mare parte a lui, este ocupata de palatul sultanului, „Dar el Makhzen”. Cele doua parti ale orasului se intalnesc in nord, aproape de inaltimea pe care troneaza un fort puternic – „kasbah”.

Inconjurat de paduri si desert, aflat intre stancosii munti Atlas si o campie fertila, Fez a fost candva pastratorul comorii civilizatiei hispano-maure si chiar mult mai mult decat atat: de-a lungul secolelor, el a devenit centru spiritual, religios si artistic al Marocului, iar stralucirea sa a luminat intreaga lume araba.

In secolul al XVII-lea, Fez-ulul a fost in declin. O enciclopedie din 1896 afirma: „Strazile nu sunt pavate, orasul aluneca in mizerie si in intuneric. Asezarea are cam 100.000 de locuitori dar, dintre cele 785 de moschei care se ridicau in perioada sa infloritoare, mai exista doar 130. Ceea ce a ramas nu este decat o palida umbra a gloriei de odinioara”. Acum, avand de peste sase ori mai multi locuitori, orasul se confrunta cu criza locuintelor.


VIDEO: FEZ – Mecca Maghrebului

Veche de peste 1000 de ani, medina – cartier vechi arab – se opune cu incapatanare lumii moderne. Cand te plimbi prin acest cartier, care este inima si sufletul Fez-ului, parca ai calatori inapoi in Evul Mediu. Este un pelerinaj ce incanta simturile. Cufundandu-te in furnicarul „suk-urilor” (piete), cu multimea lor de oameni strigand si gesticuland, ai sentimentul ca esti intr-un muzeu in aer liber. Stradutele sunt mult prea stramte pentru circulatia masinilor si doar catarii sau carucioarele impinse de mana, pot fi folosite la carat greutati aici.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *