Faringo – Amigdalita

amidalita,amigdaliteFARINGO – AMIGDALITA

DESPRE FARINGO-AMIGDALITA

Afectiunea reprezinta inflamarea de natura infectioasa a amigdalelor, a mucoasei faringiene si a tesutului limfatic din jurul lor si se maifesta prin dureri la inghitit, uscaciune, uneori tuse seaca, febra.

In majoritatea cazurilor, aceasta apare la copii intre 5 si 15 ani si poate fi transmisa pe cale aeriana, prin picaturi de saliva expulzate in timpul tusei, stranutului sau chiar vorbitului.

Indicat este sa va prezentati la medic daca aveti simptomele de mai sus deoarece faringo-amigdalita are diverse forme, de la acute, subacute pana la cea cronica. In majoritatea cazurilor, tratamentul este pe baza de antibiotic.

Cauzele faringo-amigdalitelor sunt foarte variate, insa de cele mai multe ori sunt incriminate bacterii sau virusuri. Fungii sau parazitii nu sunt responsabili de acest tip de afectiuni decat in cazuri speciale. Bacteriile sunt responsabile de peste 30% din totalitatea cazurilor de boala. De obicei flora este plurimicrobiana, mai ales in cazul faringoamigdalitelor recurente.

Puteti preveni afectiunea sau atenua durerile din gat prin consumarea a cat mai multe lichide calde si prin clatirea cavitatii bucale cu apa sarata. Plantele medicinale ce pot fi utilizate: cerentelul, feniculul, gutuiul, izma, jalesul, murul, musetelul, nucul, trandafirul.

UZ INTERN:

Cerentelul – decoct din doua ligurite de radacina maruntita, la 300 ml de apa rece. Se fierbe 30 minute si se bea in trei reprize, dupa mesele principale.

Feniculul – infuzie dintr-o lingurita de fructe, la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale.

Gutuiul – decoct din 30 g, la un litru de apa clocotita. Se lasa acoperia 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau in cursul unei zile.

Izma – infuzie dintr-o lingurita de frunze, la 100 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 minute acoperit si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Jalesul – infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.

UZ EXTERN:

Murul – frunze 20g, nuc – frunze 20g, trandafir – petale 20g. infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana de apa clocotita. Se fac 3-4 gargare pe zi.

Musetel – flori 20g, jales – frunze 30g. infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa clocotita. Se face gargara pana la vindecare completa.

Medicii mai recomanda:

– Evitarea contactului cu persoane bolnave;

– Evitarea contaminarii celor din jur cu secretii salivare – tusitul corect si politicos presupune tusitul in batista, servetel, maneca sau guler;

– Evitarea fumatului in prezenta copiilor;

– Purtarea in permanenta in buzunar a servetelor dezinfectante;

– Dezinfectarea periodica a suprafetelor si jucariilor cu care copii vin in contact;

– Educarea copiilor cu privire la normele minime de igiena, la faptul ca nu trebuie sa isi imprumute periuta de dinti, paharul, furculita sau lingura altor persoane, indiferent cat de curate par

SI

Masuri foarte utile ce pot fi aplicate acasa:

– Gargara cu apa sarata de mai multe ori in cursul zilei;

– Consumarea unor cantitati crescute de lichide (sucuri naturale, ceaiuri, compoturi, supe). Se pot consuma mai ales bauturi continand lamaie si miere, care au actiuni foarte bune asupra gatului inflamat;

– Repaus la pat;

– Evitarea vorbitului excesiv, tipatului, cantatului. Se recomanda repaus total al vocii;

– Evitarea spatiilor in care se fumeaza. Parintii trebuie sa evite sa fumeze in prezenta copiilor;

– Utilizarea unui umidificator de aer in incapere;

– Consumarea unor deserturi reci, daca acest lucru amelioreaza simptomatologia locala;

– Administrarea analgezicelor din clasa OTC, care nu necesita prescriptie medicala pentru a fi eliberate de catre farmacist. Cele mai indicate sunt ibuprofenul sau acetaminofenul.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *