Dragobetele – Ziua Indragostitilor la romani

DRAGOBETE

DESPRE DRAGOBETE

ZIUA INDRAGOSTITILOR

ZIUA INDRAGOSTITILOR LA ROMANI

Tinerii din ziua de astazi sarbatoresc Valentine’s Day, care este Ziua Indragostiilor, dar nu la romani.

Ziua Indragostitilor la romani este Dragobetele care se sarbatoreste pe 24 Februarie cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste “Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul”.

24 Februarie este ziua lui Dragobete, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, ce ne aduce iubirea in casa si in suflet.

Legenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.

In mediul rural, in special, traditia straveche, riturile vechilor traci raman inca vii. Romanul de aici isi mai aduce inca aminte de obiceiul de demult al fetelor si baietilor, care, in ziua lui Dragobete, se primeneau in haine curate de sarbatoare si porneau cu voie buna inspre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana inspre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine cate un baiat, si nu unul oarecare, ci acela care le indragea. De isi prindea aleasa, acesta ii fura o sarutare in vazul lumii, sarutare ce simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala “Dragobetele saruta fetele!”, mult indragita de fetele nerabdatoare, ce purtau in suflet speranta primirii a cat mai multor sarutari, ce erau menite sa le aduca acestora dragoste pe deplin in viitor. Un alt obicei al fetelor era de a strange omatul netopit, apa de ploaie sau de izvor, pe care o considerau ca avand efecte magice asupra lor atunci cand o foloseau, intrucat deveneau mai frumoase si mai dragastoase.

Flacaii stransi in cete sau multimile de fete obisnuiau ca, in ziua de Dragobete, sa isi cresteze bratul in forma de cruce, dupa care isi suprapuneau taieturile, devenind astfel frati, respectiv surori de cruce.

Din pacate aceste obiceiuri par sa fie uitate preferand varianta comerciala a Sfantului Valentin care este tot mai mediatizata.

Din acest obicei importat si la romani au de castigat magazinele ce vand diverse cadouri, restaurantele si hypermarket-urile ale caror detinatori isi freaca palmele cu un zambet fals pe fata asteptand sa le creasca profiturile.

Dragostea a devenit in zilele noastre o vanatoare a cheltuirii banilor, uitand ca de fapt de Ziua Indragostitilor nu trebuie decat sa dam frau sentimentelor sincere de iubire, care ne vor umple de energie pozitiva

Aici gasesti informatii despre Dragobete – Ziua Indragostitilor la romani

Articole recente:

Articole similare:

2 comments for “Dragobetele – Ziua Indragostitilor la romani

  1. burduja mirela
    28/02/2013 at 19:16

    <3 <3

  2. 18/03/2014 at 22:21

    Dragobetele – Ziua Indragostitilor la romani este cea mai tare pagina din Romania.
    FILME online pentru toata lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *