Documentar Thailanda – Bankok – Orasul Ingerilor

Thailanda - Bankok - Orasul ingerilorThailanda – Bangkok – orasul ingerilor

Apele verzi-oliv ale raului Menam, ce curg printre arbori de mango, orezarii si plantatii de betel, altare sfintite cu turle ascutite ca acele, temple cu acoperisuri din aur, cosuri industriale, cladiri-turn, si hoteluri, toate acestea reprezinta capitala Thailandei, cu cei sapte milioane de locuitori, Krung Thep (orasul ingerilor).

Istoria sa incepe cu uciderea unui tiran. Tronul a fost ocupat de un general, Chakri, care luase parte la conspiratie. Sub numele de Rama I, noul rege a fondat dinastia Chakri ce avea sa domneasca fara intrerupere de atunci si din care face parte si actualul rege Bhumibol. Rama I a mutat tronul de la locul crimei, pentru a se feri de spiritele rele pe malul estic al raului Menam, fondand acolo micul Bangkok (satul de maslini) care urma sa devina noua capitala a Thilandei.

Una dintre cele mai vechi cladiri din complex era Palatul Incoronarii, construit in 1783 si care adaposteste un tron negru incrustat cu sidef. Pe fundalul verde sau auriu al peretilor Salii Tronului sunt pictati ingeri iesind din flori de lotus. Intr-o parte a palatului, datand din vremea primului Chakri, se afla tronul de aur Busabok Mala care are forma unei barci. Dintre cele patru palate din complex, „Marele Palat al Dinastiei Chakri” este cel mai impunator fiind construit de arhitecti englezi in 1876 in stilul unui castel renascentist cu frontoane in trepte in stil thailandez, din care ies serpi sacri verzi.

Buddha va intampina peste tot

sase porti de intrare pazite fiecare de cate doua statui de iaci, duc catre complexul manastirii Wat Phra keo care este una dintre cele mai frumoase creatii ale mesterilor thailandezi din toate timpurile. O sala dreptunghiulara inconjurata de altare Chedi aurite si de sculpturi reprezentand animale, adaposteste unul din cele mai importante simboluri thailandeze „buddha de smarald” o sculptura asezata pe un soclu inalt de 10 metri. Figura de jad, creata conform legendei de catre zei, este zeitatea protectoare a dinastiei Chakri.

Credinciosii din Bangkok prefera insa o alta statuie, „Buddha intins”, care are 14 metri inaltime si 46 de metri lungime. Aflata la manastirea Wat Po, uriasa sculptura este acoperita cu nenumarate straturi de foite de aur pe care credinciosii le-au lipit in decursul timpului. Cea mai colorata parte a orasului este cea de pe malul vestic al Menam-ului, in klong-uri – labirinturi de canale si mici afluenti unde au trait din timpuri imemoriale, „oamenii raului”. Acestia locuiesc in case construite pe piloni, intre arbori batrani, iar mijloacele de deplasare principale sunt canoele si sampanele – barci specifice Extremului Orient, folosite pentru carat mari cantitati de marfa.

Serile, turistii se indreapta catre locurile unde se desfasoara spectacole de dansuri traditionale thailandeze ori se plimba prin locurile de agrement. In orasul ingerilor vin turisti din cele mai indepartate colturi ale lumii datorita si nu in ultimul rand frumoaselor femei thailandeze.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *